Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

De får tre månader på sig att rädda världen

Sex olika företag får tre månader på sig att få fart på sina företagsidéer som ska förbättra världen på ett ekonomiskt hållbart sätt. Företagarprogrammet som är kopplat till socialhögskolan vid Lunds universitet är ny i Helsingborg.

Vatten till katastrofdrabbade i Colombia, en chans för nyanlända att få jobb som sömmerskor eller designers, ett nätverk som kopplar samman världens bästa miljöidéer på en gemensam plattform och lokalodlad jamaicansk snabbmat är några av de företagsidéer som just nu försöker få luft under vingarna.
Handledarna Peter Løvschall i ljusblå skjorta på mellanraden och Sofia Rydh i svart topp nedanför handleder gruppen med välgörande företagare.Bild: Rickard Dighammar
Acceleratorn Sopact finns redan i Lund. Nu har konceptet flyttat in på Campus Helsingborg. Företagarna startade med tredagarsläger i Skanör i förra veckan för att se vilken kunskap de olika företagarna har och vilka de saknar. Den 20 juni presenteras deras idéer för kunder, partners och investerare, men flera av företagen är redan igång.
–Det blev en kickstart för att så snabbt som möjligt få alla byggstenarna på plats. Sedan har vi tre intensiva månader på oss att finjustera dem. Somliga har problem med att hitta sin kundkrets, andra har kundkretsen knivskarp med svårt att få till sin kommunikation eller sin finansiering, säger projektledaren Peter Løvschall.
Martina Andersson pendlar mellan Ängelholm och Colombia.Bild: Rickard Dighammar
Martina Andersson är redan igång i Colombia med enmansföretaget Connect 2 Colombia. Nyligen fick hon genom Svenska ambassaden träffa Farcgerillans advokat och direktören för Fredsfonden.
– De bygger nya samhällen i Colombia nu efter fredsprocessen. Jag arbetar med att hjälpa svenska företag att föra in sin miljöteknik där. Jag bor i Colombia med min familj, så jag far fram och tillbaka, berättar Martina Andersson, som kommer från Ängelholm.
För tillfället arbetar hon mycket med ”solvatten”, en speciell dunk som renar vatten med hjälp av solenergi. Efter ett stort jordskred för ett par veckor sedan behöver hon fara tillbaka för att hjälpa till med vattenförsörjningen.
Vad har du för glädje av acceleratorn på Campus?
– Jag är nybörjare på företagande, så jag hoppas får hjälp med det av erfarna personer. Ekonomiskt stöd har jag redan fått av Greenhouse, en inkubator i Lund, så jag söker inte investerare i dagsläget. Frågan just nu är om det är bäst att vara här eller i Colombia, säger hon.
Julian Castro vill låta de bästa miljöidéerna mötas digitalt.Bild: Rickard Dighammar
Julian Castros företag Chaordic Lab kopplar samman företag eller organisationer med problem med personer som kan lösa dem, genom en global innovationsplattform.
– Vi har alla förutsättningar för ett hållbart samhälle inom tjugo till trettio år, men vi gör inget. Vi måste accelerera utbytet av idéer för hur företag och organisationer kan bli mer hållbara, säger Julian Castro.
Hans affärsidé är att idéerna delas öppet, i huvudsak utan ersättning. Här ska de bästa ideerna mötas snabbare.
Vad får den tillbaka som ger sina idéer till andra på Chaordic Lab?
– Folk gör det här för att få erkännande. Open source ligger mer och mer i tiden. Om din idé kan förbättra världen vill du sprida den, men teknikutbyte kräver så klart betalning.
Vad ger den här acceleratorutbildningen dig?
– Det här var exakt vad jag sökte. Som entreprenör är man ensam, men man behöver få bolla idéer och få feedback. Här tror jag något kan hända på tre månader istället för på tre år. Hittills ser det lovande ut, säger Julian Castro.
Tea Nilsson, Dominic Venter och Stellan Nordahl laddar för Alemdalen i sommar och ett nytt sätt att tänka hållbarhet.Bild: Rickard Dighammar
Tremannaföretaget Medvetna Val vill sprida en modell för att tänka utanför boxen. Deras utvecklingsmodell ska hjälpa människor att aktivt välja istället för att vara offer för omständigheter.
– Medvetna val är både att vara medveten om att man faktiskt har ett val och att aktivt välja, säger Stellan Nordahl, som också skrivit en bok med namnet ”Medvetna val”.
Företaget laddar för att vara i Almedalen i sommar med plattformen Innovizion.se, där man kan dela kunskap inom miljöområdet.
– Vi måste ta oss från tankesättet att vara bäst i världen till att vara bäst för världen. På plattformen kan vi koppla ihop dem som vill med dem som kan. Acceleratorn här ger oss det fokus vi behöver för att få plattformen på plats. Här inne sitter människor som tänker möjligheter. Låt oss utnyttja det, säger Stellan Nordahl.
”Vi behöver lära oss mer om marknadsföring för att utveckla vårt företag”, säger Jamila El-Hallah och Fatima El-Hallah ZuticBild: Rickard Dighammar
I Am Fashion finns redan på Närlunda i Helsingborg. Genom att ge nyanlända arbete som modedesigners och sömmerskor vill Jamila El-Hallah och hennes syster Fatima El-Hallah Zutic stoppa utanförskapet och skapa ett öppnare Helsingborg. Deras företag startades förra året och finansieras av Visionsfonden.
– Genom att arbeta hos oss lär de nyanlända sig svenska, de lär sig att samarbeta och integrera sig. Vi vill också bygga upp modekulturen i Skåne, så att de som lever här kan få jobb, säger Jamila El-Hallah.
Hon har arbetat i Paris i tio år som designer. Nu arrangerar hon och systern visningar av kläder som deras företag gjort. Företaget har haft modevisningar på Hx i somras, i ett showroom i Paris och för ett par veckor sedan på Helsingborg Arena. Alla designers som arbetar hos dem får en egen ”lookbook” med kläder de skapat att ta med sig som CV.
– Nu behöver vi lära oss marknadsföring. Alla företag som vill sy upp sina kläder hos oss är välkomna, säger Fatima El-Hallah Zutic.
Jason Dean Holness bor i Malmö, där han lagar jamaicansk vegetarisk snabbmat.Bild: Rickard Dighammar
Enmansföretaget Xamayca Treatz satsar på vegetarisk och vegansk snabbmat. Hans tanke är att göra hälsosam, hållbar, vegetarisk och vegansk mat till catering och events.
– Jag försöker köpa alla ingredienser från småbrukare i Skåne, så att det blir lokalt. Jag satsar mycket på att baka olika slags patties [små piroglika bakverk], säger Jason Dean Holness.
Julio Saavedra och Eva Eriksson arbetar redan idag med Oikos i Lund och Landskrona. Bosse Eklund som sitter mitten kommer in med tanken på en digital hubb där behövande och hjälpande kan kopplas samman.Bild: Rickard Dighammar
Företaget Oikos Hub vill koppla ihop människor i behov med människor med kunskap och kraft. Oikos finns redan i Lund och Landskrona och arbetar med personer som av olika anledningar riskerar hamna i utanförskap. De får hjälp med rehabilitering, strukturerad vardag eller studieutveckling. Det nya är tanken på en digital hubb, där man kan koordinera myndighetsinsatserna.
– Det är omöjligt för någon att ha kontakt med en massa olika aktörer. När man har hittat en lösning med en myndighet är det en annan som stoppar. Vi tar på oss den förhandlingsuppgiften och lyfter den från den enskilda personen, säger pedagogen Eva Eriksson.
– Systemet har en potential att förändra hela välfärdssystemet i Sverige. Vi har kört en pilot på 50 människor, så vi vet det. Det finns hur mycket pengar som helst att tjäna på det här. Vi har beräknat att Helsingborg skulle kunna spara 600 miljoner på den här lösningen, säger Bosse Eklund.
Läs mer: Ny kull företag till accelerator för socialt entreprenörskap
Läs mer: Program som ska ge världsförbättrare en affärsmodell etablerar sig på Campus Helsingborg
På företagarprogrammet är modet att våga göra fel centralt, liksom förmågan att sälja in sin idé. Under veckorna arbetar företagarna med att testa sina idéer genom att prata med kunder och intressenter. Varje fredag får företagarna ”pitcha” sin affärsidé inför kursarna och ta emot feedback. Det gäller att få upp ett intresse på 30 sekunder.
– Konsumenterna blir allt mer medvetna om tanken på hållbarhet och hur de använder sina pengar. Det sociala entreprenörskapet växer. I höst startar vi ett nytt program, säger projektledare Peter Løvschall.
FAKTA: Sopact finansieras av Tillväxtverket, Lunds universitet och Helsingborgs Stad. Acceleratorn flyttade nyligen till nya lokaler i Socialhögskolan på Campus Helsingborg.
Läs alla artiklar om: Campus Helsingborg
Gå till toppen