Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Ängelholmstjej fixar rent vatten åt jordskredsdrabbade i Colombia

Med miljöengagemang och entreprenörskap ska Martina Andersson från Ängelholm hjälpa till efter det stora jordskredet i Colombia.

Martina Andersson åker inom kort till Colombia för att hjälpa till efter jordskredet.Bild: Niklas Gustavsson
Martina Andersson har vuxit upp i Ängelholm, men har sen två och ett halvt år bopålarna nedslagna i Colombia. Det senaste halvåret är huvudstaden Bogotá hemadressen.
Tillsammans med sin sambo Gustavo Gutierrez har hon dragit igång företaget Connect 2 Colombia. Ett företag i miljöbranschen med solenergi och vattenrening som affärsidé.
– Min initiala idé var solenergi. Det finns en fantastisk potential för solenergi i Colombia. I Europa har vi investeringsmöjligheterna och kunskapen. Så det är en perfect match att kombinera det med behovet i Colombia, berättar Martina Andersson.
Martina Andersson ser fram emot att få hjälpa till efter det stora jordskredet som orsakade hundratals dödsfall i Colombia.Bild: Niklas Gustavsson
För ett år sen fick hon via en granne upp ögonen för företaget Solvatten som specialiserat sig på att rena vatten med hjälp av solenergi.
– Det var en ren slump. Det handlar om en vattentank som renar vatten genom att ligga i solen. Jag har börjat promota detta i Colombia. Det var svårt i början eftersom de trodde det var hokus pokus.
Reningen sker i tre steg - ett filter, uppvärmning och UV-strålar.
– En solvattenheten kan försörja en familj med 40 liter rent vatten om dagen.
Samarbetet med Solvatten har nu börjat ge resultat i Colombia. Nyligen fick Martina Andersson tala inför en kongress för representanter från Colombias kommuner och landsting.
– Den svenska ambassadören Marie Andersson de Frutos hade bjudit in mig och hon tog med mig upp på scen. Det hade jag inte räknat med – att få så mycket uppmärksamhet. Colombias president var också med, så det var verkligen stort.
Hon har också fått prata inför Farcgerillans advokat.
Samma dag som det stora jordskredet i Colombia inträffade – den 31 mars – befann sig Martina Andersson på flygplatsen för att åka hem och hälsa på familjen i Ängelholm. Hon tvekade att åka, men satte sig ändå på planet.
Under sina två veckor här har hon jobbat järnet – både på svensk och colombiansk tid. Och det har verkligen blivit snurr på vattenreningsprojektet som behövs i det område där jordskredet drog fram.
– Vi har fått donationer från svenska företag och skänker nu minst 42 solvattenheter.
Martina Andersson har dragit igång ett företag i Colombia. Med hjälp av donationer från svenska företag ska hon nu ordna vattenrening i det jordskredsdrabbade området i landet.Bild: Niklas Gustavsson
På fredag åker hon tillbaka igen och sätter igång sitt vattenreningsprojekt. I jordskredet dog enligt de senaste uppgifterna mer än 250 personer. Men det exakta dödstalet är inte fastställt än.
– Det är katastrof där. Folk behöver rent vatten. Alla vägar är förstörda så det colombianska försvaret ska ta oss dit.
Hur förbereder du dig på vad som väntar?
– Jag tror inte att man kan bli mentalt förberedd. Men det känns bättre att få vara med och hjälpa till än stå vid sidan och inte göra någonting.
Gå till toppen