Inpå livet

”Jag vet hur mycket retorik påverkar, det är ett maktredskap”

Hur är debattonen och språkbruket bland skånska kommunpolitiker? Vi frågade lokala makthavare hur de tänker kring den politiska retoriken och vilket ansvar de har.

Noria Manouchi, kommunpolitiker i Malmö (M).Bild: Julia Lindemalm
Noria Manouchi, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Malmö (M): "Det är viktigt att tänka på hur man uttrycker sig. Jag vet hur mycket retorik påverkar, det är ett maktredskap. Jag försöker ta ett ännu större ansvar i sociala medier än när jag talar, för det skrivna ordet kvarstår. Man hör ibland politiker säga att det gick så hastigt när de skrivit något aggressivt eller olämpligt på Twitter eller Facebook, men det är ingen ursäkt för att kränka andra människor. Så fort vi frångår att varje vuxen individs handlingar är ett aktivt val accepterar och normaliserar vi att människor uppför sig på ett vidrigt sätt."
Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö (MP).Bild: Julia Lindemalm

”Stämningen är inte hätsk eller hotfull mellan oss”

Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö (MP): "Jag tänker nog inte så mycket på det som mitt parti hade önskat. Men jag försöker låta bli att vara för akademisk. Alla personer i offentligheten har ett ansvar för samhällsklimatet, för att inte trappa upp tonen och hatet. Det är en sak att vara folklig och häva ur sig någon svordom, en helt annan att använda grövre retorik och peka ut folkgrupper eller säga att man ska utplåna sina politiska motståndare. Stämningen är inte hätsk eller hotfull mellan oss folkvalda i Malmö. Men vi får inte falla i fällan av god ton, det måste finnas en konfliktyta mot dem som vill annorlunda."
Läs mer:Så kan politikers fientlighet och skuldbeläggande bli farligt
Ajat El Kahayeli, kommunpolitiker i Helsingborg (S).Bild: Julia Lindemalm

”Ibland sker det övertramp och personliga påhopp”

Ajat El Kahayeli, kommunfullmäktige i Helsingborg (S): "Jag tänker väldigt mycket på att inte använda ord som kränker någon av en viss folkgrupp, religion eller kön. I Helsingborg är det generellt en bra ton i debatten, men ibland sker det övertramp och personliga påhopp. När vi har ärenden som är kopplade till religion kan en del utrycka negativa åsikter om muslimer. På samma sätt är det med hbtq-frågor. Politiker har ett stort ansvar, det är viktigt hur vi uttalar oss. Det är klart att människor påverkas. Tyvärr finns mycket hat och rädsla i dag. Därför försöker jag lyfta fram allt positivt vi kan göra."
Michael Rosenberg, oppositionsråd i Helsingborg (SD).Bild: Julia Lindemalm

”Man ska aldrig generalisera om andra människor”

Michael Rosenberg, oppositionsråd i Helsingborg (SD): "Som sverigedemokrat måste man tänka mycket på hur man uttrycker sig. Jag tydliggör den politiska skiljelinjen genom att inte använda ord som ensamkommande barn, det är andra politikers språkbruk. Jag har ett ansvar för hur jag skriver och pratar. Man ska aldrig generalisera om andra människor. Vi måste kunna prata om problemen som invandringen för med sig, men det är inte fel på invandrare som personer. Däremot anses det tillåtet att stigmatisera SD-politiker och kalla oss brunskjortor, stöveltrampare och rasister. Debatten är kraftigt polariserad."
Läs mer:"Orden vi väljer får alltid etiska konsekvenser"
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Läs alla artiklar om: Hatretorik
Gå till toppen