Landskrona

Trummis på frammarsch antagen till prestigefylld musikskola

Häljarpsonen, trummisen Marcus Heier, 26, lever vidare sin dröm med en musikkarriär världen över. Den här gången tar han kontakt från London, dit han flyttade i höstas för att etablera sig som musiker.

Trummis Marcus Heier i turnerande coverbandet Diesel på en spelning i Peking, Kina.Bild: Privat

Marcus Heier har antagits till samma skola där Elton John gick en gång, prestigefyllda Royal Academy of Music i centrala London, där han ska plugga jazz i två år från och med hösten.

– Skolan är rankad fyra i världen, säger Marcus som nu ingår i de sju procent som antas.
Det var trumläraren Peter Wildoer från Glumslöv som fick upp Marcus öron för jazzen, när han gick på musikskolan Mega Musik. I London förväntas han bli fulländad musiker som kan skriva musik för blåsorkestrar och symfoniorkestrar. Antagen från Sverige är också sångerskan Liselott Östblom från Stockholm. De åtta eleverna i klassen ska utveckla sin egen stil och låtskriveri. De får lära sig att leda ett band och skriva egna arrangemang.
Vad vill du förmedla med din musik?
– Att man ska våga ta steget och köra sitt eget ”race”, som när jag först flyttade till USA, ingen fattade hur jag vågade göra det. Men jag ville inte vara musiklärare resten av livet i Sverige. Man ska lyssna på sig själv, vad man vill - det gör en lycklig. Jag lever så varje dag. Jag vill påverka positivt med min musik.
Marcus har tidigare gått en ettårig trummisutbildning i Los Angeles och det banade väg för en stor Asienturné.
– Jag spelade med coverbandet Diesel på olika hotell, 500 spelningar på två år, det var som en skola i sig. När jag kom hem till Landskrona fick jag en dipp och kände mig som en utböling, att här hör jag inte hemma längre. Musiklivet som jag behöver finns inte i Sverige.
Så det bar av till London för att gå på auditions och bygga upp ett kontaktnät i musikbranschen.
Hur gör man det?
– Det är lurigt, man måste ta sig in i den sociala kretsen. Jag har en bra rumskamrat som har stort kontaktnät, han tar mig med ut på jazzklubbar, där gästmusiker får spela efter husbanden. Om man gör bra ifrån sig, går det lättare. Nu känns London som hemma.
Skolavgiften är drygt 11 000 pund första året och levnadskostnaderna i London beräknas vara lika mycket. En kvarts miljon svenska kronor om året, är det värt det?
– Ja, mina utlandsvistelser är det bästa i mitt liv, det har öppnat för så mycket, jag har träffat musiker från hela världen. Jag söker CSN-pengar, olika stipendier och måste även spela någon gång i veckan.
Marcus ger privatlektioner i trummor, piano och gitarr, letar bröllopsgigg för att få mat på bordet. Bostadsfrågan har också löst sig förhållandevis snabbt.
– Det var det svåraste kring beslutet att flytta. Jag hade varken jobb eller boende, då är det tufft att våga. Men värt det! Jag bodde två veckor på hostel, sen fick jag kontakt med en tjej som kände en musiker, som ville dela boende med en musiker. Jag bor i Greenwich, rätt nära fina Greenwich Park.
Vad har du fått offra för att leva det här livet?
– Det sociala, det tar mycket tid att öva på instrument och när jag åkte på Asienturnén lämnade jag allt - partner, kompisar och jobb. Det är ett ganska ensamt liv, men jag trivs.
Vad saknar du från Landskrona?
– Havet och naturen. Och familjen så klart, jag snackar med dem någon gång varje vecka. Min lillasyster Malin jobbar i Australien och lillebror gillar fotboll så det blir kanske England för honom med. Föräldrarna har insett nu att all min träning som höll på att göra dem galna, har gett något. Det känns som om de är stolta. Skolan tar in en trummis per år och nu blev det jag!
Planen är att stanna i London i fem år och sedan ge sig ut och trumma i resten av världen.
– Ju mer man lär sig om musik, desto mer inser man att man inte kan, så man kan plugga resten av livet.
Gå till toppen