Ängelholm

Ung producent hoppas på topplistorna

Sebastian von Koenigsegg, 15 år, tillhör numera ett av världens största musikbolag – Warner Music. Kring månadsskiftet släpper han sin första låt.

Sebastian von Koenigsegg har ett treårskontrakt med Warner Music, ett av världens största musikbolag.Bild: Evelina Gunnarsson
Det startade med att Sebastian von Koenigseggs pappa Christian, välkänd biltillverkare, satt och tittade på musikfestivalen Summerburst på tv. Han visade Sebastian som genast tyckte att det såg coolt ut och önskade sig ett dj-bord i julklapp. Då var han tolv år. Sebastian började följa dj:ar och upptäckte att de inte bara mixade om andras låtar utan gjorde egna också. Tre år senare sitter han själv och skapar musik hemma i Magnarp.
– Jag har hållit på i tre år och har lärt mig allt själv. Det har blivit många Youtube-videor. Musikteorin är inte helt hundra än men jag hör när det låter bra, säger Sebastian.
På sociala medier såg han en videoannons där frågan ställdes: Vill du bli nästa stjärnartist?
– Jag skickade in en låt och fick svar efter två dagar. Sen fick jag åka till Stockholm och erbjöds ett par projekt att arbeta med under tiden. Sen tänkte jag att det inte skulle bli mer. Men när jag såg att min kontakt från Warner var i Skåne bjöd jag hit honom och Anderz (Wrethov, låtskrivare och producent). De kom hit och pratade och erbjöd mig ett skivkontrakt.
– Sedan dess har de satt ihop mig mycket med Anderz och vi har jobbat ihop i ett halvår. Han är den gladaste människa jag vet.
I början var det mest dj-jobbet som låg för ögonen på Sebastian men numera vill han rikta sig åt fler håll.
– Jag är signad producent och artist. Jag både skriver musik och text, sen spelar jag in och framför låten.
Hur känns det?
– Det känns helt galet. Jag vet att jag är bland de yngsta som är signade.
Vilken genre är mest du?
– Jag gillar när musiken ger något. Jag och Anderz försöker göra det som är nästa grej. Det som kan landa på topplistorna på Spotify framöver. Vi försöker hitta nya sound.
Duon försöker bland annat att lyfta instrument och så kallade "verkliga" ljud som skapas med till exempel händerna och munnen. Den första låten, "Who's gonna love ya?", kommer att släppas i slutet på april. En poppig låt med moderna sounds som ska passa alla, enligt Sebastian.
Vad är din förhoppning i och med skivsläppet?
– Jag hoppas att folk ska lyssna. Sen vet jag att det är svårt att hamna högt efter första låten. Men då har vi tre–fyra låtar till på lager.
Låten har starka kopplingar till Ängelholm. Förutom att Sebastian själv bor i Magnarp kommer Strövelstorpstjejen Sandra Gaudin att sjunga.
– Jag hittade henne på Youtube och frågade om hon ville vara med.
Sebastian har fått ett treårskontrakt hos Warner Music. Att bli signad innebär bland annat att bolaget måste hjälpa till med pr, fotograferingar och att ta kontakt med radiostationer för att få ut musiken där. Inom en snar framtid bär det av till Stockholm för att fota skivomslag och pressbilder.
Finns det några artister du inspireras av?
– Det blir en del Kygo, Ed Sheeran, The Chainsmokers och Zara Larsson. Jag tar efter vissa ljud till exempel. Men mycket inspiration kommer också från pappa och Anderz. Jag hämtar inspiration från människor och inte så mycket av musiken.
Vad drömmer du om?
– Det hade varit roligt att hålla en egen konsert i en stor arena. Att få gör något själv och ha en stor publik som gillar det man gör.
Men först är målet att komma in på ett musikgymnasium.
– Just nu känner jag mig stensäker på att jag vill göra detta, säger han.
Fakta

Sebastian von Koenigsegg

Ålder: 15 år.

Bor: Magnarp.

Gör: Pluggar på Magnarps skola. Artist och producent, signad hos Warner Music.

Gå till toppen