Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hon går starta eget-kurs på arabiska och hoppas öppna kafé i Höganäs

Arbetsförmedlingen i Helsingborg satsar på nyanländas entreprenörskapsanda. Över 30 personer har gått den nya starta eget-kursen på arabiska – en av dem är palestinska Hana Alsayed.

Hana Alsayed kom till Sverige från Palestina för tre år sedan. Nu drömmer honom att starta ett kafé i Höganäs, där hon bor.Bild: Rickard Dighammar
Hana Alsayed kom till Sverige för tre år sedan från Palestina och är utbildad engelsklärare – ett jobb hon också haft i Sverige.
Hon läser svenska på sfi på halvtid, medan resten av tiden ägnas åt Arbetsförmedlingens nya starta eget-kurs som hålls på arabiska. Hon har nämligen en dröm: att starta ett kafé i Höganäs.
– Jag behöver något att göra, och att starta eget företag kan vara ett sätt. Jag bor i Höganäs och tycker om att träffa människor, så jag tror att ett kafé hade kunnat vara ett bra företag för mig.
Tycker du att kursen hjälper dig mot det målet?
– Ja. Jag har lärt mig mycket. Jag ska lämna in min affärsplan snart. Det svåra är att hitta en lokal och att ordna finansiering.
Starta eget-kursen pågår i tio veckor och har funnits sedan november förra året. Hittills har ett 30-tal nyanlända från Syrien, Libyen och Palestina gått kursen.
– Flera av deltagarna har erfarenhet av att driva företag i sina hemländer. De har drivit restauranger och jobbat med livsmedel och import, till exempel, säger Walid Altorman, som undervisar på kursen.
Walid Altorman undervisar på starta eget-kursen.Bild: Rickard Dighammar
I utbildningen ingår, förutom frågor om skatteregler, moms och så vidare, också studiebesök på Tullen för att lära sig om import och export.
– Jag har ju själv kommit till Sverige som invandrare, så jag försöker ge olika tips på vad de kan tänka på. De största hindren för kursdeltagarna är språket och finansiering, men vi bjuder in Almi som tittar på deltagarnas affärsplaner, säger han.
Responsen på kursen har varit positiv, enligt Marit Nordstrand, sektionschef på Arbetsförmedlingen nordväst. Hittills har dock inga företag startats.
– Så långt tror jag inte att det har kommit. Deltagarna ska lämna in sina affärsplaner snart, som ska utvärderas. Sedan får man se om det till exempel kan bli aktuellt med starta eget-bidrag, säger hon.
Kursen är ett pilotprojekt, men ambitionen är att den ska fortsätta.
– Det här är ett sätt att underlätta integrationen, ett steg på vägen. Vi har funderingar på att koppla ihop en mentor med de deltagare som kör igång en verksamhet. Vi måste nog också stötta upp mer med språkkunskaperna.
För Hana Alsayed är det också språket som är den största utmaningen.
– Det är jättesvårt att komma in i det svenska samhället om du inte kan språket. Men jag har många svenska vänner som hjälper mig, säger hon.
Gå till toppen