Kultur

Rickard Lagervall: IS krympande kalifat

IS tog snabb på sig torsdagens attack på poliser på Champs Elysée, Paris.Bild: Kamil Zihnioglu
Det finns fortfarande en del frågetecken kring torsdagskvällens attack i Paris som dödade en fransk trafikpolis och svårt skadade en annan. Islamiska staten tog ovanligt fort på sig ansvaret genom sin propagandakanal Amaq. Det skulle i så fall kunna tyda på att IS kände till attacken i förväg, och därmed var inblandad i planeringen.
I så fall ligger det nära till hands att det var ett medvetet försök att destabilisera Frankrike inför första omgången av presidentvalet på söndag. IS har ju som uttalad strategi att skapa kaos, och i bästa fall inbördeskrig, i områden utanför det alltmer krympande kalifatet.
Om terrorattacker påverkar valet så att Nationella frontens Marine Le Pen vinner skulle detta vara en strategisk seger även för IS, som explicit förklarat att terrorattentat i Europa syftar till att skapa fler repressiva åtgärder mot europeiska muslimer så att de tvingas välja sida, helst genom att ansluta sig till IS genom att antingen utvandra till kalifatet eller ”attackera korsfararna på deras eget territorium”, som IS arabiskspråkiga tidskrift al-Naba formulerade det när man tog på sig ansvaret för bombdådet i tyska Ansbach den 19 juli. Några nummer tidigare uppmanade samma tidskrift europeiska muslimer att använda de vapen de har tillgång till, hur enkla de än är.
Torsdagens attack kan alltså placeras in i IS strategi. Samtidigt ställer formuleringen i IS kommuniké frågan om man verkligen kände till gärningsmannens identitet: ”Den som utförde attacken på Champs Elysée mitt i Paris är Abu Yusuf al-Belgiki som är en av Islamiska statens krigare”.
IS identifierade alltså gärningsmannen med en pseudonym istället för hans riktiga namn Karim Cheurfi. En liknande otydlighet fanns när IS tog på sig ansvaret för brandattentatet mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö i oktober genom att ”en trovärdig källa informerat al-Naba” att en IS-soldat låg bakom.
Enligt franska medier är gärningsmannen en 39-årig fransk medborgare som 2005 dömdes till femton års fängelse för mordförsök på tre poliser. Däremot var han inte tidigare känd för radikala tendenser. Tecken på sådana verkar ha hittats först vid husrannsakan i hans hem efter attentatet. Detta stämmer in på ett annat mönster än de samordnade attacker med ett flertal gärningsmän med stridserfarenhet som skedde i Paris under 2015 och i Bryssel i mars 2016.
De attacker som skett i Europa efter dessa två har istället haft karaktären av lågbudgetattacker av enskilda och nyligen radikaliserade gärningsmän utan stridserfarenhet eller vapenträning. Tidigare i år har två misslyckade attacker mot franska poliser skett, där endast gärningsmännen dödats. Dessa attacker, liksom fordonsattackerna i Nice, Berlin och Stockholm, verkar inte alltför välplanerade och utgången beror i hög grad på slumpen.
Det nya mönstret avslöjar ett försvagat IS, som i takt med att kalifatet krympt ersatt den tidigare segervissa retoriken med predikningar om vikten av tålamod och ståndaktighet i motgång och vars blodiga aktivitet i Europa alltmer vilar på otränade individer med oklar koppling till organisationen.
Bilden av IS som en stat med en armé framstår alltmer som den chimär den från början var och ersätts med bilden av en vanlig terrororganisation.
Läs alla artiklar om: Skjutningen i Paris
Gå till toppen