Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Rån avslöjade spritcentral utanför Höganäs

Polisen ryckte ut på ett misstänkt rån men sprang på en ansenlig mängd alkohol och tobak i offrets hem.

Det är bara en del av den mängd alkohol som polisen hittade i en villa utanför Höganäs. Nu åtalas ett par för alkoholinnehavet.Bild: Polisen
Den 16 maj förra året gjorde polisen ett ovanligt stort fynd av alkohol och cigaretter i en villa utanför Höganäs. Anledningen till att man kom dit var att väktare slagit larm sedan kvinnan i huset utsatts för rån.
Den första patrullen hittade alkohol redan i hallen.
Inledningsvis uppgavs att tre män brutit sig in i huset och låst in kvinnan varpå de sedan försvann därifrån med hennes bil. Väktare kunde konstatera att flera detektorer i huset blivit sönderslagna och mötte troligen gärningsmännen när de ryckte ut.
Rånet har förblivit ouppklarat.
Vilket skåp polisen än öppnade så hittades flaskor på alla möjliga ställen.Bild: Polisen
Nu väntar däremot rättsligt efterspel för rånoffret och hennes pojkvän. Den 3 maj ställs de inför rätta vid Helsingborgs tingsrätt för olovligt innehav av alkoholdrycker, olovlig befattning med punktskattepliktiga varor samt olovlig försäljning av alkohol.
Gömt på alla möjliga ställen i huset hittades sammanlagt 137 440 cigaretter. De låg bland annat gömda i ett piano, under blommor i krukor och bakom kläder i garderoberna.
137 440 cigaretter fanns också gömda i huset. En del hittades i ett piano.Bild: Polisen
Hela huset var också fullt av alkohol - 467 liter sprit, bland annat whisky, 50 liter starköl och drygt 1 000 liter vin.
Enligt åklagaren handlar det om ett alkoholinnehav som var tänkt att säljas.
Både mannen och kvinnan nekar dock till brott. Mannen säger i polisförhör att de köpt alkoholen under olika resor till Tyskland under en fyraårsperiod. Cigaretterna säger han sig inte ha en aning om.
Enligt honom hade de planerat en större fest till sommaren. Om mängden säger han så här:
– Det är bra att ha hemma.
Även kvinnan nekar och påstår att både alkoholen och cigaretterna är för eget bruk. Hon är storrökare, men enligt polisens uträkning hade mängden cigaretter räckt till hennes konsumtion på två askar om dagen under nästan nio och ett halvt år.
Enligt henne har hon samlat på alkohol i minst tio år.
– Jag tycker om att dricka vin, säger hon i polisförhör.
Trots att polisen misstänker att paret bedrivit något av ett privat systembolag har man inte hittat några spår av det i parets datorer. Det enda är ett par SMS där det framgår att en bekant till mannen velat köpa ett flak öl. Mannen åtalas därför för olovlig försäljning - ett brott han nekar till medan hans bekant erkänt att han köpt ett flak.
När polisen lyfte på blomman låg cigarettpaket gömda i en porslinskruka.Bild: Polisen
Gå till toppen