Svalöv

Utköpt kommunchef tar över i Svalöv

Det blir Tomelillas utköpta kommunchef Stefan Larsson som tar över kommunchefsjobbet i Svalöv.

Sista september ifjol slutade Fredrik Löfqvist som kommunchef i Svalöv efter fem år. Han återvände till Svedala kommun och en tjänst som teknisk chef.
Sedan dess har kommunens utbildningschef Kerstin Lingebrant varit tillförordnad kommunchef i väntan på att efterträdaren skulle utses.
En rekryteringsprocess som nu är avslutad så till vida att kommunledningen fastnat för Stefan Larssons namn bland totalt 53 sökande varav 15 kallades till intervju. Han blir därmed högste chef för en organisation med närmare 1 300 kommunanställda.
"Han blir en tillgång i vårt arbete" säger kommunalrådet Birgitta Jönsson (S) om den nye kommunchefen och låter sig inte påverkas av att han för tre månader sedan fick sluta i Tomelilla.Bild: Albin Brönmark
– Han är den person som bäst uppfyllde vår kravbild. Han blir en tillgång i ledningsgruppen och vårt arbete att utveckla Svalöv, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S),
52-årige Stefan Larsson har varit kommunchef i Tomelilla sedan 2015 och fick i början av året sluta med omedelbar verkan. Enligt Ystads Allehanda var motiveringen "ömsesidig brist på förtroende" mellan ledande kommunpolitiker och kommunchefen.
– Vi valde att gå skilda vägar, bekräftar Stefan Larsson som för närvarande är verksam i konsultbranschen.
Då hade han redan sökt jobbet i Svalöv.
– Det är ingen hemlighet att jag och kommunalrådet i Tomelilla inte drog jämnt, då var jag intresserad av att gå vidare, säger Stefan Larsson.
Du är inte orolig för att samma sak ska hända i Svalöv, politiker som vill gå in och detaljstyra?
– Än så länge är jag bara föreslagen, och jag är jätteglad för det. I övrigt tycker jag att det är för tidigt att uttala sig innan kommunstyrelsen godkänt det, och facken sagt sitt.
Varför vill du bli kommunchef i Svalöv?
– De vill vidare, man vill växa och jobbar med en ny vision, det är sånt som jag jobbat med tidigare, näringslivsfrågor och samhällsutveckling.
Konflikten i Tomelilla har inte påverkat Svalövspolitikernas beslut.
– Man kan inte vara älskad av alla, konstaterar Birgitta Jönsson.
Hon hänvisar i stället till att den anlitade rekryteringsfirman lyft fram hans namn efter att ha hämtat in positiva referenser när den vaskat fram lämpliga kandidater.
Uppsägningen i Tomelilla slutade med en uppgörelse med kommunen som gav Stefan Larsson 18 månadslöner, cirka 1,4 miljoner kronor.
Pengar som han får behålla oavsett om han under tiden får nytt jobb.
I Tomelilla hade Stefan Larsson en månadslön på 76 500 kronor. Hur mycket får han i Svalöv?
– I annonsen har lönespannet varit 70 000–80 000 kronor. Vi har ännu inte förhandlat lönen med honom, säger Birgitta Jönsson.
Det är inte bestämt när han tar över kommunchefsjobbet.
Kerstin Lingebrants förordnande löper ut den sista juli. Hon sökte inte den permanenta tjänsten och har också meddelat att hon vill sluta som utbildningschef i kommunen.
– Hon har ännu inte lämnat in sin uppsägning. Tanken är att hon stannar tills vi har rekryterat hennes efterträdare, förklarar kommunalrådet Birgitta Jönsson.
Gå till toppen