Sport

NV-skåningen nära historiskt SM-guld

Tränaren Niklas Nordén är nära ett historiskt SM-guld med Växjö. – Jag tror våra motståndare är rädda för vårt sätt att spela, säger Munka Ljungby-killen.

Niklas Nordén och hans Växjö är redo för SM-final med sitt Växjö.
Växjö ställs mot Falun i lördagens SM-final på herrsidan. I Växjös bås finns NV-skåningen Niklas Nordén, vars lag slagit ut både Pixbo och Mullsjö på vägen till ett nästintill utsålt Globen i Stockholm.
– Vi har en grymt bra känsla, jag ser ett väldigt taggat lag och det här är något man kämpat för länge. Vi har inte en enda spelare som gjort en SM-final tidigare, så förmodligen handlar det mest om att hantera anspänningen på rätt sätt för oss, säger Niklas Nordén.
Falun är av många ansett som favorit inför finalen. Niklas Nordén håller inte med.
– Jag förstår om andra ser oss som underdogs, men vi själva delar inte den uppfattningen. Vi har vunnit över Falun två gånger den här säsongen och har ett bra grepp kring hur vi ska uppträda mot dem.
– Jag tror att våra motståndare är rädda för vårt sätt att spela. Får vi flow i vårt spel blir det tufft för Falun.
Och vad innebär det för er att få flow?
– Vi vill spela med jättestor speed på våra spelare. Vi roterar väldigt mycket på positionerna och bollen ska alltid framåt. Vi vill inte hålla i den och spela runt.
Niklas Nordén kom till Växjö 2013 när klubben var nykomling. Sedan dess har laget tagit steg för steg mot den absoluta toppen.
– Första året pratade vi om att etablera oss i SSL och det tog ett tag. Vi byggde upp en modell som handlar om hur vi rekryterar folk, hur vi vill spela innebandy och allt runtomkring.
Hur är intresset i Växjö?
– Enormt. Vi har en konkurrenssituation publikmässigt med framför allt Växjö Lakers i hockeyn. När de åkte ur i kvartsfinalen kom många därifrån till innebandyn i stället, så man kan säga att vi både konkurrerar och hjälper varandra. Det förväntas komma mellan 1500-2000 åskådare från Växjö till Globen, vilket är häftigt.
Förra säsongen utsågs Niklas Nordén till årets tränare och i början av mars förlängde han kontraktet med Växjö till och med säsongen 2018/2019.
– Jag har fått vara med och bygga upp Växjö i SSL och skapat ett stort hjärta för människorna här. Att få vara med om en SM-final och vara en del i allt betyder jättemycket. Dessutom tror jag att vi är det yngsta laget någonsin i en SM-final, vilket också har en stor betydelse för mig, säger Niklas Nordén.
Gå till toppen