Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jättelöftet från Rya slog till i Skottland

Segern i prestigefyllda Helen Holm Scottish Women´s Open gör att Linn Grant är ett steg närmare att få spela Junior Solheim Cup.

Skötte sig i Skottland. Linn Grant vann överlägset.Bild: Svenska golfförbundet
Rya golfklubbs 17-åriga talang Linn Grant går från klarhet till klarhet. Helgens bärgade titel i Skottland innebär att hon definitivt gör anspråk på en plats i Europas juniorlag som ska spela Solheim cup i augusti.
– Med tanke på rankingen är det väldigt viktigt att jag vann, säger Linn Grant.
Det är inte en pokal i mängden hon packar ner i bagaget när det är dags att återvända till Helsingborg. Tävlingen har 44 år på nacken. Avslutningsvarvet spelades på klassisk mark. Royal Troon är banan där Henrik Stenson spelade hem The Open ifjol.
Linn Grant gick ut i ledning under söndagen, och hade inga bekymmer att hålla nerverna i styr.
– Det kan hända att man blir rätt nervös när man går i ledarboll, men jag var faktiskt rätt lugn. Jag fortsatte bara att göra det jag gjort hela tiden, spelade offensivt och höll inte igen.
Med den avslutande parrundan, 72 slag, blev segermarginalen hela fem slag ner till hemmaspelaren Shannon McWilliam.
– Den sista dagen på Royal Troon krävde mer av mitt spel i och med att det var fler hinder i spel. Men jag var förberedd på det mesta i och med att det handlade om linksbanor, berättar Linn.
Grunden för succén lades under de två första ronderna där hon gick runt på 71 respektive 66 slag. De varven spelades på en annan, och kortare bana, Troon Portland.
– Banan passade mitt spel. På par 5-hålen nådde jag oftast in på två slag. Det gjorde att jag fick många lätta birdies.
Just det långa spelet är något Linn Grant har lagt extra fokus på inför säsongen. Förutom timmarna på banan tillbringar hon fyra till fem timmar på gymmet. För att orka spela på sättet hon vill samt slippa skadeproblem.
– Jag känner att jag är mycket stabilare i mitt spel. De sämre slagen har blivit färre, säger Linn Grant.
På moderskeppet Rya golfklubb gläds före detta proffset, och nuvarande sportchefen Louise Friberg, med Linns framgångar.
– Hon har fullständig koll på vad hon ska göra, och har dessutom tålamod i processen. Nu har jag inte full insikt i hennes träningsupplägg men det märks att Linn har en enorm träningsvilja och att hon tränar på rätt sätt, konstaterar Louise Friberg.
– Det här betyder mycket även för klubben. Linn är en inspiration för våra egna yngre juniorer.
Fakta

Rankningen till Junior Solheim Cup

1. Amanda Linnér, Sverige, 112 poäng

2. Frida Kinhult, Sverige, 93,0

3. Letizia Bagnoli, Italien, 87,5

4. Beatrice Wallin, Sverige, 78,0

5. Linn Grant, Sverige, 73,5

6. Alessia Nobilio, Italien, 51,3

Rankning efter fyra av nio tävlingar. Sex spelare tar sig in i laget via rankningen som avslutas den 15 juli efter dam- och flick-EM, resterande sex tas ut av Europas kapten Alison Nicholas.

Gå till toppen