Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klartecken för fria bussar för äldre

Från i sommar får alla som fyllt 70 åka kollektivt gratis under lågtrafik i Landskrona. Annika Hegdal är en av dem som gillar beslutet.

Annika Hegdal, 71, uppskattar beslutet om gratis kollektivtrafik för äldre.Bild: Rickard Dighammar
På måndagen bestämde kommunfullmäktige att alla Landskronabor som fyllt 70 år får åka gratis kollektivtrafik inom kommunen.
Det gäller lågtrafiktider, 9-15 och 18-06, på Skånetrafikens tåg, stadsbussar och regionbussar från 1 juli. Kostnaden för ett helt år beräknas till 3,2 miljoner kronor.
Fria resor för pensionärer har föreslagits flera gånger, på olika sätt från olika partier. Den här gången var fullmäktige enigt.
– Nu har vi landat på detta. Jag tycker det är bra att man tar det här första steget, sa Jonas Esbjörnsson (S), och lovade att hans parti ska driva frågan om fria resor från och med 65 års ålder.
– Det är inget som säger att vi inte kan utveckla det, sa Daniel Engström (SD).
Kommunalrådet Mikael Fahlcrantz (MP) vände sig dock emot miljöargumentet, som hörts i debatten om fria pensionärsresor.
– Det är väl bra för pensionärernas plånböcker. Men forskningen har visat att de som kommer att åka buss är de som redan gör det, eller de som cyklar och går.
– Bilisterna kommer att fortsätta köra bil, sa Mikael Fahlcrantz.
Dagen efter beslutet stod Annika Hegdal, 71, på tisdagsförmiddagen vid Rådhustorget och väntade på sin buss hem till Tornet på Västra fäladen.
Oavsett vad politikerna hade diskuterat på sammanträdet uppskattar hon beslutet och tror att fler äldre nu kommer att åka stadsbuss.
– Ja jag tror att fler kommer att utnyttja möjligheten. Det har blivit dyrare att ta bussen och det är många äldre som har det svårt ekonomiskt.
Själv brukar hon ta bussen två, tre gånger i veckan.
Kommer du själv att åka oftare?
– Njae, det tror jag faktiskt inte.
Innan Annika Hegdal, som numera klarar sig utan bil, kliver på femmans buss mot Borstahusen hinner hon berömma de allmänna kommunikationerna i stan och även tågtrafiken.
– Kommunikationerna är bra. I alla fall dagtid, men på kvällarna är det lite sämre.
Läs också Klart med gratisbuss för pensionärer
Läs också Gratis buss för 70-plus?
Anmärkning: Mikael Fahlcrantz citat har korrigerats i en senare version.
Gå till toppen