Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Är ok-tecknet på väg att bli en högerextrem symbol?

Först kidnappade alt-rightrörelsen den tecknade figuren ”grodan Pepe”. Nu kan ok-tecknet stå näst på tur att associeras med den högerextrema rörelsen, skriver The Outline.

En artikel publicerad i amerikanska webbmagasinet The Outline inleds med följande historia: en anställd på sajten fick en keps skickad till sig vars logotyp föreställde en hand som gör ok-tecknet – alltså pekfingret och tummen som hålls i en cirkel, medan övriga tre fingrar pekar uppåt.
När han bar kepsen förstod han av sin omgivnings reaktioner att tecknet hade politiska associationer. En vän frågade honom varför han hade en keps med tecknet som USA:s president Donald Trump ”alltid gör när han talar”. Tidskriften Forbes har tidigare skrivit att ”nypningen i luften med tummen och pekfingret” är presidentens mest igenkända gest.
Flera personer inom alt rightrörelsen har poserat med tecknet på bild, exempelvis Milo Yiannopoulos, Richard Spencer, forne Breitbartskribenten Mike Ma och Jim Hoft och Lucian Wintrich från den konservativa bloggen The Gateway Pundit.
Efter att bland andra The Outline och Independent rapporterat om ok-tecknets popularitet inom alt rightrörelsen, skrev Buzzfeed att associationen hade startat som ett skämt på internetforumet 4chan.
”Vad som gör det svårt är att bestämma när och om dessa symboler går över från ironisk användning” skriver Buzzfeed och hänvisar till memet Pepe the frog, som också började som ett sorts skämt på internetforum, men som senare har blivit en symbol för Trumpanhängare och vit makt-miljön, så till den grad att organisationen Anti-Defamation League klassificerat grodan Pepe som en hatsymbol.
– Det värsta möjliga scenariot för en konstnär är att förlora kontrollen över sitt verk och få det stämplat som en svastika eller ett brinnande kors, säger Matt Furie, upphovsmakaren till Pepe, i en intervju med The Guardian.
När en symbol har börjat associeras med en extrem rörelse eller kritiserade åsikter, kan det vara väldigt svårt att få bort stämpeln. Det mest kända exemplet är svastikan, som från början var en symbol för tur och användes över hela världen, tills att nazisterna gjorde den till sin egen. Att idag ”återta” svastikans innebörd har blivit omöjligt.
”Sådana rättfärdiga försök är det alldeles försent för. De illdåd som begåtts under denna fantastiskt väldesignade form får aldrig bli bortglömda”, skriver författaren Steven Heller i sin bok The Swastika: Symbol Beyond Redemption? från 2001.
Enligt Ryan Lenz som arbetar för amerikanska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC), är ok-tecknet fortfarande långt ifrån att bli en hatsymbol. Men dess innebörd är redan på god väg att förskjutas, hävdar han.
– Jag tror inte att någon kommer bli anklagad för att sprida rasistiska meddelanden om man gör ok-tecknet på en Facebookbild efter att ha fött barn, säger han till The Outline.
– Låt säga att vi har en politiker vars åsikter är uppenbart rasistiska, uppenbart antisemitiska, uppenbart emot immigration eller vad det nu kan vara. Och låt säga att den här symbolen, ok-tecknet, blir som ett stridsrop. Du har arenor och amfiteatrar fyllda med människor som gör ok-tecknet. Då tror jag att symbolen har gått förlorad. Då blir symbolen som nazihälsningen, säger Ryan Lenz.
Tillägg: Texten har uppdaterats med referens till Buzzfeeds artikel.
Fakta

Alt-right

Alt-right, eller alternative right, på svenska även alt-högern och den alternativa högern, är en löst sammanhållen högerextrem falang inom amerikansk konservativ politik. Rörelsens namn syftar på alternative right, det vill säga alternativ höger, vilket syftar på att den skiljer sig från mittfåran inom amerikansk konservatism, som till stor del representeras av Republikanska partiet.

Den mestadels internetbaserade rörelsen fick vind i seglen under det amerikanska presidentvalet 2016 då den uttalade stöd för den republikanske kandidaten Donald Trump, som senare vann valet.

Enligt en kartläggning av Dagens Nyheter har flera välkända svenska högerextremister koppling till ”alt-rightrörelsen", som är välkänd för sitt hat mot judar, feminister och svarta. Tre medarbetare till rörelsens ledare Richard Spencer, känd för att ha utropat “Hail Trump!” efter valet, är svenskar.

Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen