Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Här är säsongens program för Helsingborgs stadsteater

Flera urpremiärer, nytolkningar av etablerade klassiker och ett nytt koncept som ska locka en ny publik till teatern. Det är vad som utlovas inför Helsingborgs stadsteaters kommande säsong.

Skådespelerskan Cecilia Borssén (till vänster), Kajsa Giertz (i mitten) och Peter Oskarson (till höger) är alla tre involverade i det kommande spelåret på Helsingborgs stadsteater.Bild: Tom Wall
– Det är en otrolig bredd i år. Vi kommer att sätta upp alltifrån "Romeo och Julia" till "Idioterna", säger skådespelerskan Cecilia Borssén när vi ses på scenen inne på Storan på Helsingborgs stadsteater.
Hon är en del av ensemblen till danspjäsen "Norénhotellet" och en av huvudrollsinnehavarna i "Anna och Mats bor inte här längre". Båda verken har premiär på Helsingborgs stadsteater den kommande säsongen och de båda föreställningarna, trots deras olika utföranden, behandlar samma tematik –familjen.
Läs mer: Prisbelönt regissör tolkar Lars von Trier på Helsingborgs stadsteater
Grundtanken i hur Helsingborgs stadsteater har lagt upp sitt stundande program och sina föreställningar, är just kring temat familj.
En av det kommande spelårets höjdpunkter är dramatiseringen av Lars von Triers "Idioterna". Såväl Kajsa Giertz som Cecilia Borssén – som ska medverka i pjäsen – berättar att det är ett verk som behandlar medelklassen på ett relevant och provocerande sätt.Bild: Tom Wall
– När jag tillträdde här hade de börjat diskutera om att ha familj som tema och jag tyckte direkt att det lät oerhört intressant. Det går att knyta an till så mycket, säger Kajsa Giertz, teaterchef.
I en samhällelig kontext, som ett socialt fenomen, kärlek, hat och relationer. Familjen som begrepp väcker många tankar och idéer vilket återfinns i många olika teateruppsättningar, förklarar hon.
"Romeo och Julia", ett av William Shakespeares mest klassiska verk, är ett sådant exempel. Kajsa Giertz tog därför kontakt med regissören Peter Oskarson med en förfrågan om han kunde göra en tolkning av denna pjäs.
Läs mer: Romeo och Julia sätts upp på Helsingborgs stadsteater
Kajsa Giertz, teaterchef, berättar att de även lagt stor vikt vid föreställningar för familj, barn och unga. Exempelvis föreställningen "Totto, Otto och deras bästa vän Lilla".Bild: Tom Wall
– Det är faktiskt första gången jag sätter upp "Romeo och Julia". Det är ett av de mest uppsatta verken världen över, men dess tema är ständigt aktuellt. Det finns något i den som rör an något hos många, säger han.
För att få teatern att nå ut till så många som möjligt – oavsett klass, kön- eller kulturell identitet – har Stadsteatern försökt göra ett så brett program som möjligt med alltifrån dans till familjepjäser, förklarar Kajsa Giertz. Dessutom kommer det att hållas introduktioner till samtliga föreställningar.
– Vi kommer också att ha fler öppna repetitioner, föreläsningar och andra evenemang i foajén och runt om i byggnaden. Vi vill ta ner tröskeln till teatern och få det att kännas som ett vardagsrum, säger Kajsa Giertz.

Här är Helsingborgs stadsteaters uppsättningar spelåret 2017/2018

"Romeo och Julia". Av: William Shakespeare. Regi: Peter Oskarson. I rollerna: Alexander Abdallah, Abduljabbar Alsuhili, Susan Taslimi m.fl. 30 september - 3 november 2017.

"Norénhotellet" –en dansföreställning med texter ur Lars Noréns pjäser. Regi och koreografi: Birgitta Egerbladh. På scen: Cecilia Borssén, Evamaria Björk, Jörgen Düberg m.fl. 23 september - 2 november 2017.

"Totto, Otto och deras bästa vän Lilla" – i samarbete med Kompani Kanalje. Regi: Samuel Gustavsson. I rollerna: Jan Unestam och Petter Wadsten. 27 oktober - 2 december 2017.

"Rapunzel" –familjeföreställning. Regi och koreografi: Kajsa Giertz. I rollerna: Alexander Abdallah, Evamaria Björk, Oldoz Javidi, Emma Mehonic m.fl. 9 december 2017 - 3 februari 2018.

"Limits Cirkus Cirkör" – gästspel. Regi och idé: Tilde Björfors. På scen: Samuel "Looptok" Andersson, Saara Ahola, Anton Graaf, Einar Kling-Odencrants, Sarah Lett, Manda Rydman, Peter Åberg, Thea Åslund. 14 - 18 februari 2018.

"Anna och Mats bor inte här längre". Av: Helena von Zweigbergk. Regi: Christian Tomner. I rollerna: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Kajsa Ericsson m.fl. 27 januari - 3 mars 2018.

"Figaros bröllop". Av: Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Regi och bearbetning: Moqi Simon Trolin. I rollerna: Robert Olofsson, Lisa Larsson, Tobias Borvin, Evamaria Björk m.fl. 24 mars - 5 maj 2018.

"Idioterna" – fritt efter Lars von Triers film. Regi: Anja Suša. I rollerna: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Kajsa Ericsson, Nils Dernevik, Oldoz Javidi, Danjin Malinkovic. 6 april - 9 maj 2018.

"Sagan om Sverige" – nyskriven monolog. Av. Daniel Boyacioglu. I rollen: Jörgen Düberg. Våren 2018.

Gå till toppen