Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HIF-backen om livet i Sandviken: ”Nu har jag roligt igen”

Felix Bindelöv har tillfälligt lämnat Helsingborg, HIF och Olympia för att ta nya kliv hos division 1-nykomlingen Sandvikens IF.Bild: LUDVIG THUNMAN
Den 3 februari blev det officiellt att HIF lånar ut Felix Bindelöv till division 1-nykomlingen Sandvikens IF över hela säsongen.
Efter nästan exakt tre månader i Gästrikland säger den 20-årige backen så här om sitt nya liv:
– Det händer inte jättemycket, det kan jag inte säga. Men det är så här jag vill leva, man bor nära anläggningen, spelar fotboll, gör vad man vill, går hem och sover. Det enda jag saknar är familj och vänner, men jag har skaffat nya vänner här uppe så det är bara familjen som saknas.
Bindelöv började spela fotboll i Mörarps IF, sen tog han en vända i Högaborg innan han plockades upp av HIF i tonåren. I och med flytten till Sandviken lämnade han nordvästra Skåne för första gången.
– Det var jobbigt första månaden, då hade jag rejäl hemlängtan. Sen får man vänner här uppe, då har man något att göra i stället för att bara sitta hemma och kolla teve. Då går tiden åt och man lägger inte lika många tankar på vad som händer hemma, säger han.
Bindelöv bor för närvarande i en lägenhet på ett rum i Sandviken, men undersöker möjligheten att flytta in i en trea tillsammans med lagkamraten Gustav Thörn, som är inlånad från allsvenska Sirius.
Fotbollsmässigt då? Jo, då hyllar Bindelöv Sandvikens sätt att spela.
– Jag tycker att vi spelar riktigt, riktigt rolig fotboll. Jag säger inte att vi spelade tråkigt fotboll förra året, men det var inte den bästa fotbollen som vi kunde spela. Nu har jag roligt igen när jag spelar fotboll, det är prio ett, säger han.
Felix Bindelöv i Sandvikens tröja.Bild: PELLE BÖRJESSON
Sandviken är nykomling, men har höga ambitioner och vill upp på elitnivå. Två omgångar in i division 1 norra står laget på noll poäng efter förluster mot Vasalund och Akropolis.
– Det är två topplag i den här serien, vi har förlorat med 1–2 i båda matcherna men vi har varit det spelförande laget. Sammanlagt i de två matcherna har vi fått fem skott på oss och släppt in fyra. Vi skulle haft sex poäng egentligen, säger han.
Bindelöv har blivit utbytt i båda matcherna, i den 24:e minuten i premiären och i den 81:a minuten mot Vasalund. Anledningen är att han har haft problem med ett knä och knappt kunnat träna på senare tid.
Noterbart är att han har spelat högerback.
– Jag har alltid velat spela mittback, om jag ska vara ärlig har jag varit emot att vara ytterback. Men vi har så rolig spelidé här uppe, som ytterback får jag agera som yttermittfältare om jag vill. Jag har en fri roll, jag kan gå upp och göra vad jag vill där uppe bara jag är där hemma och hjälper mina mittbackar sen. Jag har fastnat i det här nu, jag tycker att det är riktigt kul att vara ytterback, säger han.
Det är stor skillnad från när du spelade högerback i HIF?
– Ja, det tycker jag verkligen. Jag ska inte säga att vi slog mycket långt förra året, men prio var att slå in bollen bakom. Här vill de nästan inte att vi ska slå den bollen, vi ska slå den om vi är i panik. Det är detta spelet jag vill spela, att vi håller bollen på marken så mycket vi kan. Det passar mig perfekt, säger han.
Säsongen 2015 spelade Bindelöv 20 division 2-matcher med HIF Akademi och inför förra säsongen belönades den lille försvararen (178 centimeter och 72 kilo var hans siffror inför fjolårets säsong) med ett A-lagskontrakt.
Han kastades snabbt in i hetluften.
– Det är svårt att säga att jag gjorde en bra säsong, vi åkte ner, men jag såg ändå lite ljust på det eftersom jag spelade elva allsvenska matcher, säger han och fortsätter:
– Inför det här året tänkte jag att jag skulle ta min chans och spela i superettan. Jag ska inte säga att Peo (Per-Ola Ljung, HIF:s tränare) inte gillar mig, men han såg inte den fotbollen i mig som jag vet att jag har. Det är bara att respektera att han tycker att de andra i laget är bättre än vad jag är.
När Bindelöv insåg att han parkerade långt ner i hierarkin agerade han.
– Jag känner att jag är för bra för att sitta på bänken i superettan. Jag vill spela fotboll, 25-26 matcher om året. Då ställde jag frågan om det var lugnt att ta en utlåning för att inte stanna i min utveckling, säger han.
– Jag älskar Helsingborg och HIF, men jag var inte allra gladast på jorden när jag fick höra att jag inte skulle få speltid.
Sa Per-Ola Ljung det rakt ut till dig?
– Nej, inte rakt ut, men man vet. Tränar man så vet man hur det ligger till, jag fick känslan att det inte skulle bli mitt år. Jag snackade med Peo och vi kom överens, det var inga problem, säger han.
Lånedealen med Sandviken löper över hela säsongen vilket gör att Bindelöv inte kan kallas tillbaka till Olympia i sommar. Hans kontrakt med HIF går ut efter säsongen 2018.
– Jag har inte tänkt så långt, som det ser ut nu tar jag detta året i Sandviken och sen har jag ett år kvar i HIF. Jag hoppas att de ser att jag har blivit bättre så att jag får chansen i Helsingborg igen. Det är HIF jag vill spela för, och där jag alltid vill spela. Det är där jag kommer ifrån och där jag är uppväxt, säger han.
Gå till toppen