Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorp AB kan tvingas leta efter föroreningar

Söderåsens miljöförbund förelägger Perstorp AB att göra en provtagningsplan för mark som sett industriell verksamhet i hundra år.

Att ta reda på var det finns förorenad mark är ett nationellt uppdrag sedan länge. För fyra år sedan lämnade länsstyrelsen över flera pågående undersökningar till Söderåsens miljöförbund. Ett av dem gäller industrimark i Perstorp där det har funnits industriell verksamhet sedan 1914.
En första inventering visade att marken kan dölja en gammal deponi efter tillverkning av ättiksflaskor som startade när Skånska Ättiksfabrikens försäljning tog fart under första världskriget. Där tillverkades även belysningsglas. På 1940-talet startades tillverkning av isolit i lokalerna.
Bedömningen i den första kartläggningen är att det finns en ganska stor risk för föroreningar som skulle kunna läcka ut i grundvattnet. Bland annat har man hittat förhöjda halter av bly och alifater i jorden och höga halter av flera metaller i grundvattnet.
Nu har Söderåsens miljöförbund gjort en utredning kring vem som bör ta ansvar för att fortsätta arbetet.
– I första hand letar vi efter en verksamhetsutövare, i andra hand fastighetsägaren. Här har vi landat i att det fortfarande finns en verksamhetsutövare som är ansvarig, säger miljöchef Charlotte Leander.
Direktionen för miljöförbundet ställer sig bakom ett föreläggande mot Perstorp AB, det företag som började som Skånska Ättiksfabriken och senare bytte namn.
Beroende på vad proverna visar kan det i förlängningen behövas en mer djupgående – och därmed dyrare – undersökning. Om det visar sig finnas omfattande föroreningar måste också någon ta ansvar för en fullständig sanering. Men det handlar det inte om nu.
I korrespondensen med Perstorp AB har företaget hittills varit ovilliga att ta på sig ett sådant ansvar.
– Vi tycker att vi har en röd tråd i vårt resonemang, sedan kommer detta troligen att överklagas och prövas i en högre instans, säger Charlotte Leander.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen