Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det bästa med klassiska Siste april-firandet i Lund: ”Känslan och stämningen – alla är så glada”

Oh, vilket party. Siste april-firandet i Stadsparken i Lund blev en riktig vårfest i strålande sol med tiotusentals ungdomar som firade in våren.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Filtar, picknickkorgar, vinlådor och ölflak. Solglasögon, såpbubblor, ballonger och jordgubbar. Skratt, kramar, blöta kyssar och en hel del överförfriskade ungdomar. Siste april i Lunds stadspark är en alldeles speciell fest.
– Känslan och stämningen. Alla är så glada. Detta är härligt, säger Sara Bergman från Lund som var på plats redan vid åttatiden i parken.
Ljudet var bitvis öronbedövande. Radio AF spelade från scenen och flera hade med sig egna musikanläggningar.
Musiker fanns också på plats. De rytmiskt spelande slagverkarna från Bateria Malmö, BAM, fick flera att ställa ifrån sig ölburkarna och vinmuggarna för att riktigt kunna släppa loss bland träden i full lövsprickning. Robert Idroudimitru från Rumänien tog en paus i sitt arbete med att samla övergivna tomburkar, satte cigaretten bakom örat för att dansa bland studenterna. Och när slagverkarna nådde klimax såg även de förbipasserande poliserna ut att gå ännu lite mer rytmiskt genom parken.
Tobi Martetschlaeger från Tyskland studerar entreprenörskap vid Universitetet. Han såg förundrat ut över folkmassan i parken som efterhand blev allt tätare.
– Det finns inget liknande i Tyskland. Vi har musikfestivaler, men de är ju inte spontana som denna. Och så har vi klassiska open air-konserter, men de är ju inte till för studenter. Detta är så coolt, säger han.
Även Lars Brobeck, intendent vid park- och naturkontoret, verkade vid lunchtid förvånad över den stora mängden människor i parken.
– Det känns som om detta blir en riktig vårfest. Vilket väder! Det är bara att hoppas att inget händer och att alla tar hand om alla och inte dricker för mycket.
Therese Granath, Frida Glans och Felicia Olsson, alla från Malmö, hade varit i parken sedan tiotiden.
– Vi har lyssnat på musik, umgåtts och haft supertrevligt, säger Therese Granath i den minst tjugo meter långa toalettkön.
Siste aprilfesten i Stadsparken är långt ifrån en nykter tillställning. En stor mängd alkohol beslagtogs under dagen.
– Vi har haft mellan 70 och 100 brott mot alkohollagen och ett sexuellt ofredande. Därtill ett tiotal omhändertagande för berusning, fyra avvisade för att de inte hade vett nog att bete sig och en grov stöld, säger Fredrik Wahlöö, polisinsatschef, som uppskattar antalet besökande i parken till 30 000.
Det finns två anmälningar om misshandel och en om ringa narkotikabrott. Ett fall av sexuellt ofredande tillkom senare.
– Jag upplever det som att här är väldigt mycket folk. Firandet har gått lugnt till.
Även Lars Brobeck tyckte vid halvfyratiden att firandet hade gått lugnt till, även om han inte riktigt vågade andas ut.
– Det känns som om det är mindre alkohol i år. Och som att de riktigt unga inte är här.
Hur mår parken?
– Lökväxter har trampats ned utefter Ringvägen. Det får vi fundera över tills nästa valborg. Men alla har respekterat avspärrningarna. Ja, det känns som om vi har fixat det i år igen. Så här dags är vi från kommunen i alla fall nöjda.
Hanna Blücher från Djurens rätt tittade till djuren under hela dagen.
- Folk har försökt att locka djuren till sig med mat. Några har kastat skräp mot djuren i dammen, rapporterar hon vid fyratiden.
Då skulle festen vara slut sedan en timme, men tusentals besökare dröjde sig kvar. Städning skulle ske på fem timmar innan det var dags för barnfamiljerna och de lite äldre Lundaborna att titta på valborgsbålet i parken.
– Vi brukar hinna, men i år vet jag faktiskt inte, säger Anette Helgesson, en av städarna.
Gå till toppen