Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Rögle

Ted Brithén efter SM-guldet: ”Livet kan inte bli mycket bättre”

Röglefostrade Ted Brithén tog SM-guld! HV71 besegrade Brynäs. – Jag har pratat med många innan som tagit SM-guld i den här föreningen och nu får jag vara med och uppleva det också – det är faktiskt helt fantastiskt, säger han dagen efter.

Lördagen den 29 april 2017 – HV71 tar guld och Röglefostrade Ted Brithén lyfter pokalen.
HV71 och Brynäs bjöd på precis allt. Har det någonsin spelats en bättre finalserie?
Oerhört mycket fart åt båda håll, hård press, chansrikt, händelserikt, energirikt, puls, dramatik, fullsatta läktare, sjunde avgörande match som går till förlängning – det går knappt att skriva ett sådant manus, genomföra det och sen få hockeyälskare att tro på att det faktiskt har hänt.
– Du sa allt där, det är verkligen så och det visste vi om. Jag kommer ihåg under säsongen när vi mötte Brynäs borta för första gången. Då sa vi att ”det här är det bästa laget vi har mött”. Det är inte konstigt att vi mötte dem i final.
– Jag är så stolt över alla gubbar och det har inte riktigt kommit in i skallen än att vi har lyckats med det här.
Hur har det varit att spela den här finalserien?
– Det har varit full fart framåt som du sa. Det har verkligen tagit på en fysiskt, och psykiskt för den delen också. Det är inte så konstigt. Sjunde avgörande matchen, vi går in för en sudden, man står i omklädningsrummet, sträcker på benen, spänner till lårmusklerna och känner hur de krampar så man måste sätta sig ner lite – det är den känslan jag kommer ta med mig att det verkligen gällde in i det sista.
Ted Brithén tar en selfie med Lias Andersson efter att HV71 tagit SM-guld.Bild: PETTER ARVIDSON
Ted Brithén lämnade Rögle våren 2013 efter att hans moderklubb åkt ur SHL. Fyra år senare, lördagen 29 april 2017, fick han lyfta SM-pokalen med HV71, liksom lagkamraten Niklas Hansson som också slog igenom i Rögle. Guld. Bäst i Sverige.
– Jag kan inte sätta ord på det än. Jag får nog smälta det en vecka och sen kanske filosofera vidare på hur stort det verkligen är, säger Brithén.
1–1 efter full tid. 1–1 efter exakt 11 minuter i förlängningen. En sekund senare satte Simon Önerud 2–1 och Kinnarps Arena exploderade av guldeufori.
– Jag kommer inte ens ihåg vad som hände. Jag var så jäkla trött på bänken och satt och kollade ner i golvet. Sen plötsligt bara hörde jag allt vrål och stack ut på isen. Det svartnar ju helt för en. Det är verkligen en känsla man aldrig har upplevt tidigare, säger Ted Brithén.
Så du såg faktiskt inte själva matchavgörandet?
– Nä. Jag har sett det efteråt och tycker det var helt fantastiskt hur han lyckades få in den där pucken, det tackar jag honom otroligt mycket för.
Man kan inte annat än konstatera att det var ett otroligt snyggt hockeymål där Brynäsbacken Jonathan Pudas egentligen gjorde sitt jobb, men där Simon Önerud hanterade den tajta situationen i yppersta toppklass.
– Absolut, men det är så det har varit hela den här matchserien. Det är egentligen inte så att det har varit någon som gjort något misstag utan det har alltid varit så att den som gjort mål gjort en bra prestation. Brynäs var en väldigt bra motståndare, men det var vi som lyckades ta den där sista lilla marginalen och det är vi väldigt glada över.
Jubel och skumpa – Ted Brithén har tagit sitt första SM-guld i livet.Bild: STEFAN PERSSON
När HD pratar med Ted Brithén på söndagskvällen klockan 18 har han precis avslutat tre timmars autografskrivning, supportrarna belägrade Jönköpings hockeytempel på nytt.
– Nu är grabbarna i omklädningsrummet och jag går runt och kollar på alla guldhjälmar och glada miner och vi ska vidare till stan och käka tillsammans.
Firandet är långt ifrån över.
– Man är så trött efter en match så det blev bara några pizzaslicar och en massa öl och champagne. Det kommer väl bli mer festande de nästkommande dagarna då man har kunnat fylla på med energi. Då kommer man också kunna njuta av det mycket, mycket mer.
Och så följer framtiden. Det oskrivna bladet. 26-årige Ted Brithén, uppvuxen i Ängelholm och fostrad i Rögle, har ett utgående kontrakt med HV71.
– Helt ärligt har jag sen x antal månader tillbaka sagt till min agent Gunnar Svensson att ”jag vill inte veta, jag vill inte prata om någonting, jag vill vinna guld med det här laget” och han har respekterat det. Jag har ingen aning vad som ligger på bordet, ingen aning om jag har något förslag härifrån eller vad som händer.
– Jag tycker att det mest är skönt att jag efter den här säsongen kan slappna av och bara känna att jag har mitt eget liv, det är ingen som kan bestämma över var jag ska vara utan bestämmer helt själv. Då kan jag njuta över det som verkligen är nu.
Guldfest och Ted Brithén firar bland annat ihop med pappa Jim Brithén (t.v.).Bild: STEFAN PERSSON
Det är ju många här som hoppas på att du ska komma ”hem” och det snackas en del om att du skulle vara på väg tillbaka – är det ett alternativ?
– Alltså, Rögle är alltid hemma, det är inget snack om det. Det är min moderklubb och jag älskar den föreningen. Sen är jag ändå 26 år och jag får se lite vad som finns därute. Jag har haft en revanschlust från förra säsongen och fokuserat på den här. Men jag har hört lite sådant att det snackas mycket i Ängelholm och det är fullt förståeligt, men jag kan inte ge något svar.
Rögle söker ju dessutom en förstecenter och med tanke på din bakgrund är kopplingen rätt logisk.
– Enligt dig är den kanske det... Vi får se hur det blir.
Eller tittar du utåt och vill till någon av världens bästa ligor, till KHL, eller kanske till och med bortåt NHL?
– Jag har inte blickat längre än till bordskanten jag sitter vid så jag njuter av nuet och så får jag ta allt sen.
Livet är rätt bra nu va, Ted?
– Ja, jag tror inte det kan bli mycket bättre än så här faktiskt.
Gå till toppen