Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Person föll överbord från färja utanför Höganäs – sökandet avbrutet

En person föll under tisdagen överbord från en Oslofärja i norra Öresund. Danska och svenska Sjöfartsverket sökte i flera timmar med flera fartyg och helikoptrar, men hittade aldrig personen.

Helikopter och fartyg fotograferade från hamnen i Höganäs.Bild: Mobilbild: Brith Lindahl
– Det skedde klockan åtta på morgonen, men larmet till oss kom först vid tolvtiden, säger Steffen Lund, vakthavande befäl vid Forsvarets Operationscenter i Århus.
Först när färjan från Oslo kommit fram till Köpenhamn upptäcktes att en person saknades. En genomgång av färjans videokamera visade sedan att en person fallit överbord från Crown seaways färja som var på väg till Köpenhamn från Oslo. Händelsen ska ha inträffat i norra Öresund i höjd med Höganäs någon gång mellan klockan sex och klockan åtta.
– Vi fick en förfrågan från den danska sidan om vi kunde bistå med räddningsresurser från den svenska sidan, sa Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket, under tisdagseftermiddagen.
Från svenskt håll har skickades bland annat en lotsbåt från Helsingborg, en båt från Höganäs, en båt från Råå, Kustbevakningens fartyg samt en sjöräddningshelikopter.
Vid 16.15-tiden avslutades den svenska insatsen.
– Den senaste informationen jag har är att alla svenska enheter som deltagit dragits in, säger Eva Nordström, kommunikatör på Sjöfartsverket.
Danska Sjöfartsverket var också på plats med fyra enheter plus en helikopter, och ledde räddningsaktionen. De avslutade sin räddningsaktion ungefär samtidigt som svenska Sjöfartsverket.
– Vi diskuterade situation. Med tanke på tiden det gått sedan personen föll överbord, nu har det gått åtta timmar, är chansen för överlevnad noll, säger Steffen Lund, vakthavande befäl vid Forsvarets Operationscenter i Århus.
Räddningsaktionen medan den pågick utanför Höganäs.Bild: Tom Wall
Gå till toppen