Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Tre gärningsmän filmade och spottade mot Vänsterpartiets första maj-tåg

Tre män filmade Vänsterpartiets demonstrationståg på första maj och spottade en av deltagarna i ansiktet. ”Jag blir irriterad, polisen borde ha varit på plats från början,” säger Peter Ahlbom (V), kommunfullmäktigeledamot. Det är oklart om det rör sig om samma personer som senare hamnade i bråk vid Folkets hus.

Vänsterns första maj-tåg i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Strax innan klockan 15 på måndagen samlades drygt hundra vänstersympatisörer på Stortorget, däribland personer som bar fanor för den vänsterextrema organisationen AFA.
Under tiden stod tre män en bit bort och iakttog folkmassan. Enligt vittnesuppgifter ska de ha varit i 25-årsåldern.
– De var inte glada för oss, det märktes, säger Claudia Velásquez, ordförande för Vänsterpartiet Helsingborg.
De tre männen fotograferade och filmade demonstrationståget och följde tåget ner mot Knutpunkten. Männen ropade också olika glåpord mot demonstrationståget.
– Eftersom det inte fanns poliser på plats så ringde jag polisen, säger Peter Ahlbom, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Helsingborg.
Samtidigt närmade sig de tre männen demonstrationståget och började bråka med en yngre man. Det hela slutade med att någon av de tre männen spottade den yngre mannen i ansiktet.
– De fick en knuff tillbaka, och då backade de och försvann in på Knutpunkten, berättar Peter Ahlbom.
– Jag blev irriterad, det var onödigt att det hände. Om polisen hade varit på plats från början så hade de ju kunnat prata med de här personerna på plats, fortsätter han.
Mannen som blev spottad på har inte polisanmält händelsen. En polispatrull anlände till demonstrationståget cirka tio minuter senare. I nästa vecka kommer Peter Ahlbom att ha ett möte med polisen och kommunens avdelning för skydd och säkerhet.
– Mötet har varit bestämt sedan tidigare, men jag kommer såklart att ta upp den här händelsen, säger Peter Ahlbom.
Sven Holgersson är polischef i Helsingborg och förklarar frånvaron av poliser vid Vänsterpartiets demonstration med att man inte bedömde att det fanns någon hotbild.
– Det fanns ingen risk eller hotbild vare sig mot Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna, som vi bedömde det, och då tittar vi på flera saker, sociala medier bland annat, säger han.
Socialdemokraternas första maj-tåg hade dock polisbeskydd, men detta berodde på att EU- och handelsministern Ann Linde (S) deltog i demonstrationståget.
– Det är ju inte heller säkert att vi hade kunnat förhindra den här händelsen som du beskriver med Vänsterpartiet även om vi hade varit där, säger Sven Holgersson.
Vare sig Peter Ahlbom eller Claudia Velásquez kan svara på om de tre männen som attackerade demonstrationståget var samma personer som senare hamnade i bråk vid Folkets hus. Vid det tillfället blev en man knivskuren, men kunde plåstras om av ambulanspersonal på plats. Enligt uppgifter till HD ska männen som attackerades ha ropat rasistiska slagord mot personer som befann sig inne i en butik.
– Jag var inne i Folkets hus när någon kom in och berättade att det var bråk utanför. Men när jag gick ut såg jag ingenting, säger Peter Ahlbom.
Under tisdagen beslutade polisen att lägga ner förundersökningen om misshandeln vid Folkets hus. Anledningen är att man inte kan styrka vilka gärningsmännen är.
– Det har hållits förhör med männen och vittnen på platsen, och poliserna har beskrivit ärendet. Men förundersökningsledaren har bedömt att det inte går att bevisa vilka gärningsmännen är, säger Tina Anderberg på polisens utredningsjour.
Trots oroligheterna känner Peter Ahlbom att första maj-firandet blev positivt.
– Jag tycker att vi som gick i tåget skötte det bra. Vi kunde ju fortsätta. Sedan får vi utvärdera och se om något behöver förändras till nästa år, säger han.
Gå till toppen