Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånetrafiken: Inga förändrade restider när id-kontrollerna slopas

Restiderna med Öresundstågen kommer inte att förändras när id-kontrollerna slopas vid midnatt. Om de alls kan förkortas beror på hur polisen ska utföra ”de utökade gränskontrollerna” ombord på tågen och i Hyllie.

Tills vidare kommer polisens gränskontroller i exempelvis Hyllie att utföras precis som tidigare, säger Jimmy Modin på Regionala operativa enheten, där gränspolisen ingår.
– Innan vi ändrar något måste vi ha skaffat oss en ordentlig bild av läget. Det kommer vi att få arbeta med de närmaste dagarna.
Att id-kontrollerna på Kastrup slopas ändrar inget vad gäller gränskontrollerna, understryker Jimmy Modin.
– Det är viktigt att resenärerna inser att de fortfarande måste kunna styrka sitt inresetillstånd till Sverige.
Sådant tillstånd har den som är medborgare i Sverige, ett annat nordiskt land, EU eller ett land som har avtal med Europeiska unionen – samt den som har visum till eller uppehållstillstånd i Sverige.
Läs också Pendlarna ser fram emot snabbare tågresor över Sundet
I princip är det inte nödvändigt att ha med sig pass eller nationellt id-kort, men man måste kunna visa sitt medborgarskap, med exempelvis ett körkort.
Först när gränspolisen har utformat de framtida gränskontrollerna kan en ny tågtidtabell göras.
– De beskeden behöver vi få från polisen. Begränsningen för våra tidtabeller kommer inte längre att ligga på Kastrups flygplats, utan i Hyllie, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.
Linus Eriksson, trafikdirektör SkånetrafikenBild: Karl-Johan Hjertström
Han hoppas att Skånetrafiken ska få fler svar om gränskontrollerna vid ett möte kl 16 på onsdagen. Där ska Skånetrafiken, danska DSB, tågoperatörerna, Trafikverket och gränspolisen försöka reda ut logistiken.
Men för tågpassagerare blir det ingen skillnad alls från och med torsdag. Möjligen en liten bekvämlighetsvinst när att man slipper gå av tåget och igenom id-kontroller på Kastrups flygplats.
– Våra tidtabeller kommer att ändras under en övergångsperiod. Men Öresundstågen kommer fortfarande att göra uppehåll på Kastrup, stå 7 minuter på Hyllie och 15 minuter på Malmö C, säger Linus Eriksson.
Läs också Öresundsbon har alltid pendlat – mellan gemenskap och misstro
Beskedet att id-kontrollerna på Kastrups flygplats och vid färjeläget i Helsingør försvinner natten mot torsdagen den 4 maj kom överraskande även för Skånetrafiken. Nu påbörjas arbetet med att anpassa tidtabeller, personalscheman och tågtillgång efter nya förutsättningar - som ännu är oklara.
De frågor som trafikaktörerna Skånetrafiken, DSB, Trafikverket och Banedanmark behöver svar på är hur gränspolisen ska utföra ”100-procentiga gränskontroller”, som inrikesminister Anders Ygeman talat om. När kan polisen börja göra kontrollerna ombord på Öresundstågen? Kommer de att hinna kolla alla passagerare fram till Hyllie eller behövs ett stopp där?
– Målsättningen är givetvis att så snabbt som möjligt komma tillbaka till normal trafik och tiominuterstrafik, men hur och när det kan ske vet vi tidigast ikväll, säger Linus Eriksson.
– Normalt tar det sex-åtta veckor att förändra trafikupplägget, men eftersom det handlar om mindre justeringar kan det kanske gå snabbare nu.
Linus Eriksson hoppas ha mer konkreta besked att lämna efter mötet ikväll. Han hänvisar också till Skånetrafikens hemsida och trafikplaneraren, där information till resenärerna löpande kommer att läggas ut.
Fakta

Gräns- och id-kontroller

Id-kontrollerna infördes den 4 januari 2016 och sker i Danmark och Tyskland. Det är tåg-, buss- och färjetransportörerna som ansvarar för att kontrollera att resenärer på väg till Sverige har giltiga id-handlingar. Id-kontrollerna slopas kl 00.00 torsdag 4 maj.

De inre tillfälliga gränskontrollerna infördes i november 2015, som en följd av att många asylsökande kom till Sverige. De utförs av gränspolisen vid Öresundsbron och hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg.

Gå till toppen