Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart i dag: Befesa Scandust får starta igen

På torsdagen gav länsstyrelsen sitt klartecken. Befesa Scandust får lov att åter starta sin verksamhet. Framöver kommer länsstyrelsen att hålla noggrann koll på företaget.

Tunga moln har hängt över miljöskandalföretaget Befesa Scandust under lång tid. Men nu har länsstyrelsen gett sitt klartecken, verksamheten kan sätta igång igen.Bild: Britt-Mari Olsson
I närmare fem månader tvingades metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust att hålla sin verksamhet stängd sedan länsstyrelsen förbjudit dess verksamhet. Förbudet kopplades till mångmiljonviten.
På torsdagen kom till slut länsstyrelsen klartecken: förbudet är hävt, verksamheten kan sätta igång igen.
På företagets hemsida säger dess styrelseordförande Per-Anders Hjort:
– Det är väldigt glädjande att vi nu fått klartecken från Länsstyrelsen för att starta upp verksamheten. Vi har haft ett gott samarbete under den här tuffa perioden och ser fram emot att fortsätta att arbeta nära ihop efter nystarten.
I mitten av maj räknar företaget vara igång igen.
Företaget tvingades stoppa sin metallåtervinning i början av december efter en rad larm om att det okontrollerat släpper ut farliga ämnen, framför allt tungmetaller och cyanid, på och i marken.
Trots att allt pekade mot företaget, som provtagningar och vittnesmål från anställda, slog företaget länge ifrån sig och bedyrade sin oskuld.
Sedan höll det inte längre och efter länsstyrelsens förbud tvärvände företaget. Nu erkände plötsligt dess företrädare att företaget stod bakom utsläppen.
Under fem månaders tid har företaget sanerat och rustat upp på området och gjort det mer miljösäkert. Företaget ska framöver sanera marken och under lång tid rena grundvattnet.
På torsdagen tyckte länsstyrelsen att företaget gjort tillräckligt för att förbudet slutligen skulle hävas. Ändå finns lite till att göra innan återstart.
– En bassäng i vattenreningsanläggningen har en spricka som ska tätas. Det arbetet ska vi besiktiga innan de kan kan starta, säger Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen.
Samtidigt som förbudet hävs ställer länsstyrelsen nya krav på företaget:
Företaget får en gräns för hur mycket råvara, stoft, slam och glödskal som får lagras på området.
En förstagångsbesiktning ska göras av hela anläggningen senast sex månader efter produktionsstart. Förslag till besiktningsorgan och besiktningsprogram ska godkännas av länsstyrelsen.
Företaget underställs också andra krav för att ytterligare miljöskandaler ska kunna undvikas.
Annelie Johansson säger att länsstyrelsen framöver kommer att hålla extra koll på företaget med tanke på vad som hänt tidigare.
– Ja, för långt tid framöver, skulle jag tro.
Polis och åklagare inledde i samband med avslöjandena om utsläpp en förundersökning om miljöbrott. Den förundersökningen pågår fortfarande.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen