Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tillstånd för bullervall i Steglinge dras tillbaka

Planerna på att bygga en bullervall vid Steglinge gård kritiseras av länsstyrelsen.

Länsstyrelsen slår ner på miljöavdelningens tillstånd att lägga förorenade massor från Sjöcrona i en ny bullervall som även ska fungera som pulkabacke.
Miljöavdelningen har egentligen redan gett sitt godkännande till att massor som innehåller vissa föroreningar läggs på åkerlappen mellan Steglinge villaområde och Steglinge gård. Men efter kritik från länsstyrelsen backar man nu.
Massorna kommer från Sjöcronaområdet där Höganäshem ska bygga tre flerfamiljshus. Under markarbetena hittades föroreningar, bland annat kol och slagg från Höganäsbolagets verksamhet. Men även tegel och klumpar av stenkoltjära fanns i marken.
Sammanlagt handlar det om 5 000 kubikmeter massor som man nu vill lägga i bullervallen som också finns med i den detaljplan som tagits fram.
Miljöavdelningen får kritik för att man gett tillstånd till den nya bullervallen. Nu ska man se över tillståndet en gång till.Bild: Maria Berkmo
Bullervallen ska skydda de nya bostäder som planeras byggas intill Steglinge villaområde, från buller från Steglinge gård. Tanken är att den ska byggas ut under flera år och det krävs runt 40 000 - 50 000 kubikmeter massor innan den blir klar.
Länsstyrelsen har nu yttrat sig i efterhand om det tillstånd som kommunens miljöavdelningen gett. Och man kommer med kritik på flera punkter. Höganäshem - som har ansökt om det hela - anses vara fel instans.
Länsstyrelsen är också tveksam till att massor som anses så förorenade att man inte kan bygga hus på dem, används som material i en bullervall som också är tänkt som rekreationsområde som pulkabacke. I sitt yttrande resonerar man om att kommunen kanske borde förbjuda det hela istället.
– Vi har hittat flera fel när vi tittat på det här. Det handlar om avfall. Men allt beror på hur förorenade massorna är, säger Cecilia von Platen på länsstyrelsens miljöavdelning.
På miljöavdelningen ska nu tillståndet för bullervallen ses över igen.
– Vi har varit för snabba med att ge tillståndet och vi har tagit till oss länsstyrelsens synpunkter. Vi kommer att dra tillbaka tillståndet, säger miljöinspektör Maria Fänge.
Under markarbetena på Sjöcrona hittades även föroreningar när man rev den gamla förskolan. Föroreningarna har fördyrat bygget av en ny förskola med 2,5 miljoner kronor. Dessa massor är inte aktuella för att lägga i den planerade bullervallen.
Gå till toppen