Klippan

Revisionen: ”Nu är det upp till medlemskommunerna”

Söderåsens miljöförbunds revisorer tycker inte att man kan bevilja ansvarsfrihet till tidigare ordförande för 2016 – däremot till resten av direktionen.

Söderåsens miljöförbunds revisorer har haft flera synpunkter på hur framför allt den förra ordföranden i direktionen undertecknade en uppgörelse med den tidigare miljöchefen på egen hand, i strid mot lagstiftning och förbundets egna regler. Överenskommelsen kostade förbundet runt 2,5 miljoner kronor.
När nu revisionsberättelsen för år 2016 lagts fram konstaterar de att det felaktigt ingångna avtalet innebär att de finansiella målen inte kunde uppnås. Förbundet ska enligt sin egen målsättning ha minst en miljon i eget kapital på banken och man får använda högst 30 procent av pengarna.
Revisorerna rekommenderar därför inte ansvarsfrihet till den tidigare ordföranden, men däremot till resten av direktionen.
Direktionen slipper dock inte undan helt. Revisionen anser att hela direktionen "brustit i styrning och ledning" eftersom de varit passiva i en situation när förvaltningen hade problem.
"Direktionen har haft information och makt att fatta beslut men dess passivitet är anmärkningsvärd", skriver revisorerna, som samtidigt understryker att det största ansvaret faller på dåvarande ordförande och vice ordförande.
Eftersom både den tidigare ordförande och vice ordförande redan avgått är det inte säkert att revisionsberättelsen kommer att få någon praktisk betydelse. Revisionens ordförande Bengt Hammarstedt från Örkelljunga tror inte det.
– Jag är inte jurist. Men om man gjort ett fel som inte är av personlig vinning, så blir det bara en anmärkning. Man för det till protokollet, säger han.
Frågan om att bevilja eller inte bevilja ansvarsfrihet för det gångna året kommer att behandlas i respektive kommunfullmäktige.
– Nu är det upp till medlemskommunerna.
Läs bakgrunden här:
Läs mer:Dyrt avtal omförhandlas inte
Läs mer:Miljöförbundet byter ordförande
Läs mer:Chefen får gå med omedelbar verkan
Den här texten har uppdaterats. Tidigare kunde man av vissa formuleringar få uppfattningen att det var revisorernas uppgift att bevilja ansvarsfrihet, vilket inte är fallet.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen