Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

BoIS-succén Jonathan Levi om flytten till Öster: ”Rätt val”

Några dagar in i maj konstaterar Levi att han trivs med livet i Växjö.

Jonathan Levi efter BoIS bragdmatch mot Malmö FF i Svenska cupen i fjol.Bild: LUDVIG THUNMAN
Efter bänknötande i Eskilsminne hamnade Jonathan Levi i HIF Akademis division 2-lag sommaren 2015. Där gjorde han succé och i fjol slog han igenom i Landskrona BoIS.
Inför den här säsongen presenterades den 21-årige offensive mittfältaren, med Glumslövs FF som moderklubb, av superettannykomlingen Östers IF.
Några dagar in i maj konstaterar Levi att han trivs med livet i Växjö.
– Jag har gångavstånd till både stan och arenan, precis som det ska vara. Jag har en cykel så att jag kan ta mig överallt, jag har fortfarande inte löst mitt körkort, säger han.
Levis röda kort mot IK Frej i den tredje superettanomgången medförde två matchers avstängning. Under fredagen är han tillbaka när Öster ställs mot Brommapojkarna.
– Jag är otroligt hungrig på match, nu har det gått nästan tre veckor sedan senaste matchen. Det är det positiva med att jag har varit avstängd, om man ska hitta något ljust i det hela, säger han.
Under försäsongen bjöd Levi på några vackra mål och på sina tre superettanmatcher har han producerat ett mål och en assist.
– Jag tycker ändå att det har gått bra. Min rådgivare, tränarna och familjen säger att de ser en utveckling, det är inte alltid lätt att se det själv. Det känns jättebra, jag har stort förtroende från tränarna och jag har stort förtroende till dem. Det känns som att det här var rätt val, säger han.
Levi bär nummer åtta. Det numret har han ärvt av lagets assisterande tränare Denis Velic, som är ett givet bollplank.
– Han har lirat själv, och på min position dessutom. Är det någon som har koll är det han. Sen är det roligt att jag fick ta över hans nummer, säger han.
Upplever du en fotbollsmässig omställning mellan division 1-spel med BoIS och superettanspel med Öster?
– Vi var ett topplag med BoIS förra året, alltså på förhand också. Här för vi inte jättemånga matcher. Jag sa det: vi är i princip som Leicester, vi ligger rätt och ställer om. Kolla på den matchen där jag blev utvisad, folk som kollade matchen på teve tyckte att vi var riktigt defensiva.
Han fortsätter:
– Då sa jag: kolla vad det stod i halvtid, de hade kanske 60-40 i bollinnehav men vi hade 8–0 i avslut. Jag vet inte, men det är väl det fotboll handlar om egentligen? Att ha 8–0 i avslut i halvtid talar sitt tydliga språk, säger han.
Mitt i kramkalaset – Östers spelare jublar efter att Jonathan Levi gjort mål mot Falkenberg i Superettan tidigare i vår.Bild: KRISTER ANDERSSON
Östers spelfilosofi kväver dock inte Levis offensiva register.
– Men jag var rädd för det i början, det kan jag erkänna. Men det är inte så att vi går in för att vara defensiva. Vi ligger rätt, det är inte Modric och Kroos vi möter på mittfältet så vi väntar lite på motståndarnas misstag och sen nappar vi där och kör. Jag har fått bra förtroende, mycket ska gå genom mig och det trivs jag med. Det är skönt att folk litar på en, att man kan ha en så stor roll. Jag tycker att jag får ut mycket av mitt spel, säger han.
Levi har tidigare sagt att ett individuellt mål med årets säsong är att vara en given startspelare. En annan målsättning är att producera poäng.
– Jag har börjat inse att fotboll handlar om att göra resultat. Kolla på Ronaldo nu, han är inte alltid involverad i spelet men helt plötsligt gör han åtta mål på tre Champions League-matcher. Det är poäng det handlar om nu, jag har en betydelsefull roll som offensiv mittfältare och då ska jag leverera både mål och assist, säger han.
Gå till toppen