Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han vill snacka med helsingborgarna – får 70 000 kronor i stöd från kommunen

22-årige Calle Norling vill starta en podcast om drivkrafter och engagemang i Helsingborg. Det är ett av projekten som nu får stöd från Visionsfonden.

70 000 kronor får Calle Norlings projekt som är ett av tio som får vårens stöd från Visionsfonden.Bild: Rickard Dighammar
Flera gånger om året delar Helsingborgs stad ut stöd från Visionsfonden till olika projekt som, bland annat, ska vara öppna och till nytta för helsingborgarna och ”är kreativa och kulturellt nyskapande och stärker Helsingborg som en innovativ och företagsam plats”.
De projekt som beviljas stöd är tänkta att på något sätt bidra till Vision Helsingborg 2035. Sedan lanseringen hösten 2014 har 13 ansökningsomgångar genomförts och fler än 40 olika projekt har fått stöd.
I torsdags blev det klart att tio nya projekt får ta del av Visionsfondens stöd. En av dem är ”20x35” - en podcast om drivkrafter och engagemang i Helsingborg som nu får 70 000 kronor av kommunen. Bakom projektet står 22-årige Calle Norling.
– Det ska vara ett innehåll om inspiratörer och duktigt folk som gör Helsingborg till en bättre stad. När det kommer till utformningen så utgick jag från Vision Helsingborg 2035, därav namnet ”20x35”, där jag bland annat träffar entreprenörer, makthavare i staden, människor från olika organisationer men även möta vanliga helsingborgare, säger han.
Calle Norling inspireras bland annat av podcasterna ”Filip och Fredrik”, ”Alex och Sigge” och ”Värvet”, som är mest lik hans eget koncept.Bild: Rickard Dighammar
Upplägget är klart. Han gör 20 intervjuer på 35 minuter vardera. Idén till podcasten kom dels från hans tidigare utbildning i strategisk kommunikation och digitala medier på Campus, dels genom hans ledarskap i olika integrations- och sociala projekt och mötet med människor i Helsingborg.
– Jag intresserade mig tidigt för inspelning och ljudteknik under gymnasietiden. Senare började jag skriva om och producera podcasts som en del av min utbildning på Campus. Nu vill jag förmedla det jag själv upplevt med Helsingborg, nämligen att det är en kreativ, driven och innovativ stad. Jag tror att podcasten är ett bra medium eftersom människor själva får berätta sina historier, säger Calle Norling.
Idag är han egenföretagare men jobbar även i caféet på Mindpark i Helsingborg. I framtiden hoppas han kunna ägna sig helt åt podcasten. Han inspireras bland annat av podcasterna ”Filip och Fredrik”, ”Alex och Sigge” och ”Värvet”, som är mest lik hans eget koncept.
– Om jag skulle välja tre drömgäster till podcasten som jag är extra nyfiken på så skulle det nog vara Karsten Deppert, för han har startat så många företag och gjort en häftig resa, stadsdirektören Palle Lundberg, för att få höra mer om vad han gör för att förbättra staden och sedan någon från projektet "Stadsdelsmammor", för att få höra deras vardag och hur de arbetar.
Avsnitten är i nuläget planerade att läggas ut en gång i veckan på iTunes och Google Play och spridas på sociala medier och i andra kanaler. När inspelningarna börjar är inte klart än men Calle Norling hoppas komma i gång så snart som möjligt.
– Helst ska det vara till sommaren när folk är lediga så de kan ha podcasten i öronen när de ligger på stranden, säger han.
Fakta

Projekten som får vårens stöd från Visionsfonden

20x35, Calle Norling, 70 000 kronor - en podcast om drivkrafter och engagemang i staden.

SULA, Lucas Nordh, 30 000 kronor - en ny hemmaplan i Helsingborg för entusiaster och intresserade inom sneakers- och streetwearkulturen.

Kvinnokarta Helsingborg, Medborgarskolan Syd, 44 000 kronor - ett initiativ som kartlägger kvinnors verkan och historia i Helsingborg.

Programmera mera!, DepCo AB, 60 000 kronor - en plattform för samskapande med syftet att mobilisera och integrera det gemensamma intresset eller nyfikenhet för programmering.

Forgotten places, Spidertag, 68 500 kronor - ett projekt som syftar till att samarbeta med ungdomar i yttre områden i Helsingborg för att aktivt uppsöka, utforska och kartlägga några av stadens bortglömda platser, med hjälp av neontråd, färg och dialog.

Museum of failure, Swedish Research Institute, 100 000 kronor - en interaktiv utställning av misslyckade projekt och bortglömda uppfinningar.

Mötesplats för mat och hållbarhet, Matkooperativet Helsingborg, 100 000 kronor - en samling av ideella krafter kring mat- och hållbarhetsfrågor.

Kokon Happy Forest, Veronika Bartosch och Elinor Samuelsson, 100 000 kronor - ett engagerande och interaktivt landskap om välbefinnande i staden.

Killingsundays Helsingborg/Copenhagen, Kristoffer Granath, 80 000 kronor - ett regionalt samskapande initierad av det fria kulturlivet med foten i samtida fotografi.

HBG Wake Park, Helsingborg Wakeboardklubb, 100 000 kronor - en kabelbana för wakeboard och vattensport på Pixlapiren.

Källa: Helsingborg.se/visionsfonden

Gå till toppen