Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många synpunkter när elever trygghetsvandrade

De känner sig inte helt trygga vid kulturhuset eller i Tivoliparken. Tycker det behövs bättre belysning här och där och fler övergångsställen. Det var synpunkter som kom fram när elever från Kullagymnasiet trygghetsvandrade.
Det var mycket fokus på bättre belysning vid Trygghetsvandringen med eleverna från Kullagymnasiet.Bild: Rickard Dighammar
– Vi vill veta hur ni känner. Om ni är trygga och så, sa kommunens ungdomssamordnare Johanna Nilsson och delade ut en karta med nio stopp och papper för anteckningar.
Så gav de sig iväg på en timslång Trygghetsvandring i närområdet kring skolan. Elever från olika program tillsammans med två poliser, ungdomssamordnaren, en parkingenjör, en rektor och kommunens säkerhetsansvarige. Och precis som det var tänkt blev det en dialog där ungdomarna pratade om allt från bättre belysning till trafiksituationen - och just om att kunna känna sig trygg i området.
– Det är mycket människor här som kanske inte ska vara här. Ska jag cykla framåt kvällen så väljer jag en annan väg, säger Sigrid Nyholm om Tivoliparken.
Trots att parken redan graderats upp ordentligt, från åtta ljuspunkter till 80 kan den ändå uppfattas som mörk.
– Om det är speciella platser som upplevs som mörka kan vi titta på det, säger parkingenjör Magnus Svederberg.
Ett önskemål var fler bänkar och bord i parken för att kunna sitta och äta.
Vid ett av de nio stoppen berättar Svante Bengtson från Viken hur han brukar cykla här, ofta på väg till kulturhuset.
Svante Bengtson väljer olika vägar när han cyklar beroende på vilken tid på dagen det är.Bild: Rickard Dighammar
– Jag kör på bilvägen på Östra Parkgatan på kvällen för att den är upplyst. På dagen cyklar jag i Tivoliparken men framemot eftermiddagen när det börjar hänga en massa folk där så tar jag cykelvägen. Det känns tryggare, säger han.
Magnus Svederberg pratar lite runt belysningen igen.
– Det räcker inte bara med belysning där man cyklar. Man vill se lite runt omkring sig också så man inte kör som i en belyst tunnel.
Också vid Kulturhuset Eric Ruuth kommer det synpunkter om att det inte känns så tryggt, varken framför eller bakom huset.
– Det är väldigt mycket gäng på olika platser runt här, de sitter och röker och så. Och de sitter vid dagiset också, säger en av eleverna.
Vid gångvägen som går genom Nymbergs park finns ännu ingen belysning och en alternativ lösning är på gång för här går det inte att gräva.
På varje stopp finns det något att diskutera och träffen slutade med fruktstund på skolan, lite mer snack och insamlade papper.
Stopp för stopp antecknade eleverna vad de tycker. "Känner obehag runt en grupp" står det till exempel här på stopp fem, Eric Ruuth kulturhus.Bild: Rickard Dighammar
Först ut när det gäller Trygghetsvandring var Tornlyckeskolan förra året, nu står Bruksskolan och Vikenskolan på tur.
– Vi har fått in väldigt mycket kloka synpunkter som vi kan använda oss av och återkopplar så snabbt vi kan till eleverna så de märker att vi tagit dom på allvar, säger Johanna Nilsson.
Vandringarna är en av olika forum för dialog mellan kommunens tjänstemän och politiker och ungdomar och Johanna Nilsson ansvarar för det övergripande arbetet med ungas inflytande i kommunen.
– Det här är jätteviktigt. Vi vill ha trygga medborgare och ser i enkäter som ungdomar svarat på att de känner sig lite otryggare nu än tidigare, säger Kristina Paulsson, säkerhetsansvarig på kommunen, som var med på vandringen.
Gå till toppen