Kultur

Carolina Söderholm: Meteor International vill göra konsten till en självklar del av Seved

"Conflict spaces" konstverk är utspridda på Nallens livs, Seves hårfrisörska, Food street restaurant och Ghetto ink i Seved.Bild: Peter Frennesson
Raspig men vältalig ekar den politiska analysen ur megafonen på Sevedsplan i Malmö. Småkillarna som spelar boll stannar upp medan polisbilen diskret rullar vidare när konstnär Jens Lindqvist startar sin happening i vårkvällens snålblåst. Hans ljudverk, byggt på ett samtal med en förfriskad filosofiprofessor i Belgrad, är en del av det ambitiösa programmet under projektet "Conflicting spaces" som äger rum parallellt i Malmö och indiska Howrah, i samarbete med Srinagarbiennalen. Bakom satsningen står nätverket Meteor international, som med sin sambandscentral i Seved/Sofielund under det senaste decenniet bit för bit mutat in konstens revir i området.
För tillfället har de sitt högkvarter på den forna tatueringsstudion Ghetto ink tattoo, vilken fastighetsägaren generöst ställt till förfogande. Husets graffitimålade fasad blir en passande inramning då Jens Lindqvist och hans elever vid Spinneriet urban art school i Malmö visar bilder från sina roadtrips, där de målat sig fram genom Balkans och Perus gatukonstscen.
Under några vår- och försommarveckor infiltrerar projektet "Conflicting spaces" kvarteret, regionen och Howrah, när utställningar, workshops, filmvisningar och diskussioner avlöser varandra med svenska och indiska konstnärer. Men det mest intressanta är inte de långväga gästspelen, även om de ger tankeväckande perspektiv på omställningen från tung industristad, som både Malmö och Howrah brottas med.
Vad som imponerar är snarare den envishet med vilken de lokalt baserade konstnärerna i Meteor international kämpar för att göra konsten till en självklar del av stadsdelens vardag. Bland dem finns initiativtagaren Tamara de Laval, som i likhet med Anna Wessman bor och arbetar i Seved. Tillsammans driver de projektet "Ett spadtag djupt" där de intervjuar kvinnor i området.
I den pågående bildberättelse, som är en del av resultatet, tränger frustrationen, oron och stoltheten fram. "Vi odlar blommor. Bland blommorna och i träden gömmer knarkdealarna sina droger och slänger fimpar" går det att läsa bredvid känsliga porträtt och prunkande blommor. Snart fastnar jag i kartan över grannskapet där ett myller av inträffade bilbränder, skottlossningar, väpnade rån och granater tecknats in. Den otrygga miljön och brottsstatistiken har präglat mediernas rapportering om Seved under senare år. Men bredvid vittnesmål om kloaköversvämningar och kriminalitet lyser omdömen som "dynamisk stadsdel" och "bykänsla". Här omvandlas flagnande fasader med färg och fantasi, spontana verkstäder och öppna evenemang ordnas som alternativ till de mörka krafter som vill ha monopol på gatans liv. När konsten flyttar ut ur galleriet för att - som under "Conflicting spaces" - ta plats hos Nallens livs, Hårfrisörskan och på Sevedsplan blir den desto tydligare till allas angelägenhet.
Se hela projektets program på conflictingspaces.weebly.com
Gå till toppen