Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trolsk sagovandring med talande träd i Sofieros slottsträdgård

Det bor visst ett småfolk i Sofieros slottsträdgård. Alla som inte har hört småfolket prata får en unik möjlighet när prins Oscars sagoskog öppnar för besökare. Det är bara att lägga örat mot trädstammen.

Sofia Brenner från Malmö spanar efter nya träd att lyssna av. "Det är spännande att höra sagorna," säger hon.Bild: Petra Olsson
Stella Olsson, fem år, har redan koll på hur det låter när träden talar.
– En gång när vi var i skogen så hörde jag ett träd prata. Och det var blått, och hade en lila mun och blåa ögon, säger hon.
Hon har kommit till Sofiero för att vara med på söndagens barnkalas när de kungliga lekstugorna öppnar för säsongen. Speciellt för barnkalaset är invigningen av prins Oscars sagoskog, Helsingborgs stads dopgåva till kronprinsessparets son prins Oscar.
Stella Olsson, Alwa Eriksson och Madelene Eriksson vill höra vad historieträdet har att säga.Bild: Petra Olsson
Sagostigen, som slingrar sig genom en bokskog, ligger bara ett stenkast från lekstugorna där prinsessan Ingrid och hennes bröder lekte en gång i tiden. Lekstugorna är belägna på en öppen och ljus plats, men sagostigen skuggas av knotiga bokar.
– Det är en annan känsla och atmosfär och kul att förlänga barnens Sofiero mot det här hållet, säger Susanne Green, besöksmålsutvecklare för Sofiero.
Fem träd i den lilla bokskogen har något särskilt att berätta. Ett träd berättar till exempel om årstiderna, ett "natträd" förklarar vad som händer i Sofieros trädgårdar om natten och historieträdet beskriver hur prins- och prinsesslivet kunde se ut.
Hela trädet fungerar som en högtalare men tekniken är osynlig.Bild: Petra Olsson
– Det är träd som talar. Man närmar sig trädet och då hör man röster. Det är småfolket som berättar olika historier, säger Susanne Green.
Ingrid Borgkvist, mormor till Ville och Abbe Granberg, gillar initiativet.
– Jag tycker det är jättetrevligt. Det får barnen att koncentrera sig och lära sig något, säger Ingrid Borgkvist.
Koncentrationen räcker en kort stund. Snart tumlar Ville och Abbe runt i lövhögarna under träden.
– Vi har hört. Det var något som var läskigt på natten, säger Ville Granberg.
Aron Borgkvist, Ville Granberg och Abbe Granberg tar en paus från lyssnandet.Bild: Petra Olsson
Annie Andersson och sonen Valter Andersson lägger först örat mot trädets konstgjorda fågelholk där de hör "kvitter och grejer". Men snart listar de ut att ljudet hörs bäst från själva trädstammen.
– Det är mycket bättre att lyssna mot trädet, säger Annie Andersson.
Hela trädet fungerar som en högtalare och ljudet fortplantar sig från rötterna uppåt i trädet. Men det finns ingen synlig teknik någonstans.
Annie Andersson och Valter Andersson från Glumslöv listar ut att historierna hörs bäst när örat läggs mot trädstammen.Bild: Petra Olsson
– Det är en högtalarteknik som gör att hela trädet blir en högtalare och själva trädet är det som resonerar, säger Martin Hallberg från Malmöföretaget Radja sound design agency, som står bakom konceptet.
Sagostigen i Sofiero är det största projektet som görs i Sverige med den här tekniken. Kanske är det rent av världsunikt, enligt ljuddesignföretaget.
– Det har gjorts liknande saker i England och USA men inte i den här omfattningen. Det här är den första riktiga sagovandringen där man kan få uppleva ljudet i skogen och tekniken har trollats bort, säger Martin Hallberg.
Planen är att utveckla sagostigen med fler talande träd.
– Hur många det blir låter jag vara osagt. Det beror på hur mycket småfolk vi upptäcker, säger Susanne Green från Sofiero.
Fakta

Barnens Sofiero

Barnens Sofiero är barnens plats på Sofiero. Lekplatsen består av prinsessan Ingrids och prinsarnas lekstugor. Vid lekstugorna finns odlingslådor och ett växthus. Lekplatsen har en egen drakborg.

Prins Oscars sagoskog är Helsingborgs stads dopgåva till prins Oscar.

Gå till toppen