Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler asylsökande vid gränsen

Samtidigt som det totala antalet asylsökande till Sverige minskade förra veckan, noterade gränspolisen ett ökat antal asylsökande vid gränsen.

Fler säger att de ska söka asyl när de kommer till gränskontrollerna i Skåne efter slopandet av id-kontrollerna på bland annat Kastrup. Här gränskontroll vid Hyllie, den första tågstationen på svensk sida efter Öresundsbron. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Natten till i torsdags slopades id-kontrollerna av resande med tåg, buss och färja på väg mot Sverige. Gränspolisen i region Syd noterade en omedelbar uppgång av antalet personer som säger att de vill söka asyl.
Från ett snitt på fem asylsökande per vecka tidigare i år har antalet ökat till 24 personer de senaste fyra dagarna vid gränskontrollerna, rapporterar Sveriges Radio.
Den gångna helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna i Sydsverige. Enligt Michael Mattsson, gränspolischef i region Syd, var det till stor del personer som har uppehållstillstånd i Danmark.
– Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger han till radion.
Migrationsverkets statistik för det totala antalet asylsökande till Sverige visar däremot inte på en uppgång. Förra veckan (vecka 18) sökte totalt 328 personer asyl i Sverige. Det är en minskning jämfört med vecka 17, då totalt 384 personer sökte asyl. Det är även färre än vecka 16, då 347 personer sökte asyl.
Men det har gått alltför kort tid för att dra några slutsatser, framhåller presstjänsten vid Migrationsverket.
– Vår statistik visar när ansökningarna har kommit in i systemet och det kan vara en viss eftersläpning, säger presskommunikatör Hannah Davidsson till TT.
Migrationsverket bedömer att sannolikheten för att det ska komma fler asylsökande till Sverige har ökat efter att id-kontrollerna slopats. Men myndigheten ser trots det ingen anledning att i nuläget revidera sin prognos om antalet asylsökande som kommer till Sverige under 2017.
Enligt denna väntas mellan 22000 och 45000 personer söka asyl under året.
Fakta

Asylsökande till Sverige

Antalet asylsökande per månad har hittills i år varit 1982 personer. Det kan jämföras med 4168 per månad 2016 och 4865 per månad 2015.

De som sökt asyl de senaste tre veckorna kommer till största delen från Syrien, Irak, Afghanistan, Iran eller är statslösa.

Migrationsverket förutspådde i sin senaste prognos, den 26 april, att mellan 22000 och 45000 personer kommer att söka asyl i Sverige i år. Myndigheten planerar utifrån att 34700 personer ska söka asyl, inklusive 3700 personer som omplaceras från Italien och Grekland.

Slopandet av id-kontrollerna ökar sannolikheten för fler asylsökande, tror Migrationsverket. Men sannolikheten för en stor ökning, som skulle ge en utveckling närmare det högre scenariot, bedöms som liten.

Störst genomslag bedöms de slopade id-kontrollerna få för gruppen ensamkommande barn, eftersom de inte på samma sätt som andra omfattas av Dublinförordningen, och därmed inte i samma utsträckning skickas tillbaka till Tyskland.

Källa: Migrationsverket

Gå till toppen