Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Här tar "Hotelliggaren" form på Fredriksdal i Helsingborg

Spring i dörrar, komiska förvecklingar och många skratt är vad Eva Rydberg utlovar inför årets sommarföreställning "Hotelliggaren" på Fredriksdalsteatern. "Det här är en av de roligaste farserna som skrivits", säger hon.

Det är i isande vårvindar och under bar himmel som vi möter ensemblen på Fredriksdalsteaterns scen, nu ombyggd till det fiktiva hotellet Hotel Westminister.
Här kommer den brittiske regissören Ray Cooneys klassiska fars "Two into one" – i en svensk översättning vid namn "Hotelliggaren", gjord av Sven Melander – att uppföras hela sommaren med premiär den 16 juni.
– Jag hoppas att det blir fint väder. Inte som det är nu – hu! Om det är fint väder kommer publiken och börjar det gå rykten om att det är en rolig föreställning kommer ännu fler, säger Eva Rydberg, teaterchef på Fredriksdal sedan år 1994 och som i farsen spelar hotelldirektör.
Hela ensemblen samlade. "Väldigt bra typer", konstaterar Eva Rydberg.Bild: Tom Wall
"Hotelliggaren" är en så kallad "spring-i-dörr-fars", vilken utspelar sig i London under Margaret Thatchers regim. En brittisk minister, hans sekreterare, hans hemliga älskarinna och hustru befinner sig på ett hotell där såväl hotelldirektören som en servitör lyckas röra till det hela ytterligare.
Läs mer: Eva Rydberg sätter upp ”Hotelliggaren” på Fredriksdalsteatern 2017
Sussie Eriksson och Fredrik Dolk är två av skådespelarna i ensembeln.Bild: Tom Wall
Enligt Eva Rydberg är detta en av de roligaste farserna hon vet och Sven Melander – som nu bearbetat verket för en utomhusscen samt gjort en nyöversättning – är av samma uppfattning. Han beskriver "Hotelliggaren" som en typisk Cooney-fars där det går att identifiera sig med alla pjäsens karaktärer och varför de agerar som de gör.
– Han är fenomenal på att skruva ihop en handling som hela tiden accelererar. Det är annars svårt att få ihop det utan att tillgripa för svåra metoder, säger Sven Melander.
Läs mer: Sven Melander avslöjar hemligheten med ”Hotelliggaren”
Eva Rydberg spelar hotelldirektören i "Hotelliggaren" – en fars som tillhör en av hennes personliga favoriter.Bild: Tom Wall
För närvarande pågår repetitionerna för fullt och såväl Eva Rydberg som Sven Melander, som i år gör regidebut på Fredriksdal, har goda förhoppningar inför sommarsäsongen.
– Det känns väldigt roligt, men också väldigt ansvarsfullt. Det här är en av de stora teatrarna i Sverige. Få föreställningar på till exempel Dramaten eller Operan har lika många besökare som Fredriksdal har på en sommar. Det är ett väldigt ansvar, jag måste göra ett väldigt bra jobb, säger Sven Melander och konstaterar:
– Det gäller att vara väl förberedd. Det går inte att komma hit och ta det på någon jävla halvolja. Det här är på allvar.
Sven Melander har tidigare översatt "Hotelliggaren" men har inför sommarens föreställningar bearbetat texten ytterligare. Tilltalet har moderniserats och likaså tempot.Bild: Tom Wall
Gå till toppen