Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blivande filmstjärnor på Ödåkra filmfestival

Det blev ingen Mikael Persbrandt eller Scarlett Johansson på röda mattan, men kanske fick vi se framtidens motsvarigheter på Röda Kvarn idag. I ett år har barnen från Ödåkra förskoleområde arbetat med sina filmer och fick idag njuta av en glamorös dag med filmvisning, popcorn och prisutdelning.

– De har fått agera producenter och bestämt vad filmen ska handla om, berättar förskoleläraren Katarina Weberg Bengtsson.
Ingången till Röda Kvarn är lekfullt utsmyckad med färgglada vimplar och ballonger. Lärarna och pedagogerna är glamoröst klädda med vackra klänningar och pråliga smycken. Allt för att barnens stora dag ska bli något alldeles extra.
– Det är ett sätt för barnen att få uttrycka sig kreativt. De har arbetat med olika appar och green screens för att skapa sina filmer, säger Katarina Weberg Bengtsson.
Det är en stor dag för de unga filmskaparna på Ödåkra filmfestival och det reflekteras av lärarna och lokalerna. Catarina Af Ekenstam Mayr (IKT-pedagog), Susanne Andersson (biträdande förskolechef), Malin Eklund (barnskötare), Pia Lotta Wiberg (biträdande förskolechef) och Eva Mangbo (förskolechef).Bild: Jesper Vighagen
Barnen anländer i stora klungor, flera har blommor i håret och alla ser glada och förväntansfulla ut. Varje klass får vara med på bild framför ingången till bion. Sedan går de in och tar plats i biosalongen.
Caisa 6 år och Tekla som är 5 och ett halvt har varit med och skapat den numera prisvinnande filmen "Prickarnas resa till Helsingör".
– Den handlar om prickar som reser till Danmark, säger Caisa.
– Ja, och innan de åker hem äter de glass, säger Tekla.
– En stor glass, rättar Caisa och gör svepande rörelser med sina armar.
Tekla Vestberg och Caisa Remmerfors har gjort en film om en fartfylld resa till Danmark.Bild: Jesper Vighagen
Filmen följer ett gäng färgglada och charmerande bollar när de åker på en fartfylld resa till Danmark. Filmen börjar med en idyllisk båtresa över Sundet men tar en snabb vändning när en grupp spöken dyker upp. Musiken ändras drastiskt och från högtalarna kan vi höra prickarna, som är röstskådespelade av barnen, skrika på hjälp. Som tur är kommer de undan från spökena och som plåster på såren får de avnjuta vad som endast kan beskrivas som en stor glass.
Resterande filmer är minst lika spännande. De varierar från nya tolkningar av rödluvan, med en gigantisk drake, som av någon outgrundlig anledning trampar ner skogen, till jorden runt resor med tillhörande musikalnummer (sången Let it go från filmen Frozen har ännu inte lämnat svenska barns hjärtan).
För Tekla och Kajsa var det tydligt vad som var roligast med att göra film.
– När vi fick bygga båten av kartong och skräp, berättar de båda.
Gå till toppen