Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

RF kräver åtgärder mot tickande hälsobomb

Svenska barn och ungdomar rör på sig alldeles för lite visar en helt ny undersökning. Nu kräver Riksidrottsförbundet (RF) krafttag. ”Om inte samhället samlat tar krafttag för att vända utvecklingen kommer ohälsan att öka och folkhälsoklyftorna att växa", säger Stefan Bergh, generalsekreterare på RF.

Gymnastiklektion i första klass. Barn rör sig mer än tonåringar, pojkar rör sig mer än flickor i den nya studien från Karolinska institutet.Bild: Anders Wiklund/TT
Bara 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna i Sverige når de rekommenderade nivåerna med en timmes fysisk aktivitet om dagen. Det visar en rapport från Centrum för idrottsforskning som presenteras för Regeringen under onsdagen.
Siffrorna är nedslående.
Och Riksidrottsförbundet vill ha åtgärder. Nu.
- Tyvärr bekräftar rapporten det som flera andra undersökningar har visat under många år. Våra barn rör sig för lite. Om inte samhället samlat tar krafttag för att vända utvecklingen kommer ohälsan att öka och folkhälsoklyftorna att växa, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Flickor rör sig mindre än pojkar. Tonåringar rör sig mindre än barn. Barn och ungdomar mellan 6 och 17 år var med i studien som är gjord av Gisela Nyberg vid Karolinska institutet i Stockholm.
- Enskilda åtgärder kommer inte att vända den här trenden. Det behövs ett paket med insatser som bland annat mer kunskap hos BVC-personal, översyn av läroplanen för förskolan, fler timmar i ämnet idrott och hälsa kompletterat med rörelse varje skoldag, skolgårdar måste utformas, utrustas och upprustas så att de stimulerar till rörelse och idrott och idrotten måste in i plan- och bygglagen så att alla får närhet till idrotts- och rörelsemiljöer. Våra politiker måste förstå att rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse för ett gott liv, säger Stefan Bergh i ett pressmeddelande från RF.
Gå till toppen