Släktforskning

Så fångas släkten i Amerika på nätet

För eller senare vill man veta vad som hände släkten i Amerika. Därför är det nya boken ”Emigrantforska på nätet” mycket efterlängtad.

Ted Rosvall, en av författarna till ”Emigrantforska på nätet”, när boken presenterades i släktforskarförbundets lokaler i Solna för några dagar sedan. Anna-Lena Hultman var då i USA på släktforskningsturné…Bild: HANNA SVENSSON/Sveriges Släktforskarförbund
Att forska efter släktingar som utvandrat kan ta sin tid. Och det är inte heller så enkelt att veta vilka trådar man ska dra i. Men numera finns en rad nya möjligheter – inte minst på nätet. Därför ger Sveriges Släktforskarförbund ut ”Emigrantforska på nätet”.
– Det är en innehållsrik och vacker bok på 176 sidor och vi är mycket nöjda med resultatet, säger Ted Rosvall, som är författare till boken tillsammans med Anna-Lena Hultman.
Boken ingår i släktforskarförbundets serie om handböcker. Detta är handbok nummer 15 sedan 2009 då den första boken gavs ut: Emigrantforskning.
– Det är den av handböckerna som sålt bäst – över 5 000 exemplar. Men det har hänt mycket sedan dess och därför fick vi en fråga av förbundet om vi kunde göra en ny upplaga. Det här är en bok med nästan helt nytt innehåll. Här finns en hel ocean av nya länkar, bilder och menyer och hur man hittar i databaserna, säger Ted Rosvall.
Författarna Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman är båda välkända inom släktforskarvärlden. Ted Rosvall var ordförande i Sveriges släktforskarförbund 2000–2008 och Anna-Lena Hultman har varit projektledare i släktforskarförbundet 2002–2014. Båda har fångats av emigrantforskning och delar nu med sig av sina stora kunskaper i ämnet.
– Målet är att boken ska ge inspiration och vägledning. Det är en sorts guidad tur genom Internetdjungeln av databaser och register. Vi ger tips på källor och sökvägar, säger Ted Rosvall.
”Emigrantforska på nätet” är till för dem som redan kommit en bit på vägen i sin släktforskning.
– Det gäller att ha gjort sin ”hemläxa” på den svenska sidan. Vi har i boken inte med hur man forskar i svenska kyrkböcker. Det underlättar därför om man tagit reda på när, var och hur olika personer utvandrat, inventerat gamla brev och fotografier, lyssnat på berättelser och även kontrollerat alla bouppteckningar, säger Ted Rosvall.
Författarna presenterar mängder med råd och tips på hur man kommer vidare i sin jakt efter släkten i Amerika. Här finns 19 olika kapitel, bland annat om amerikanska folkräkningar, konsulatshandlingar, adressregister, om dödsnotiser och hur man får veta mer om personerna i tidningarna, en ofta bortglömd källa. Via kyrkogårdar och gravregister får man också en hel del användbara uppgifter.
Här finns förstås även hur man hittar släktingar i militära handlingar. Ett kapitel handlar om fördelarna med Facebook och andra sociala medier.
– Vi visar också vilka resurser som är fria och vilka som kostar pengar att använda. Det handlar om bland andra Ancestry, Familysearch, MyHeritage och Emiweb. Vi berättar vilka finesser som finns, hur man letar och vilka skillnaderna är.
Ted Rosvall har även skrivit tre små berättelser om hur det kan bli när man forskar.
– Jag belyser hur man hoppar från källa till källa för att få svar. De senaste två-tre åren har jag lyckats knäcka många hopplösa fall tack vare alla nya resurser som lagts ut på nätet.
Som exempel tar han Ancestrys nya register över döda personer:
– Tack vare det har jag löst upp många knutar. Man hamnar i ett slags lyckorus. Detta är en härlig tid att vara släktforskare i.
Fakta Emigrantforska på nätet
Om författarna:
Anna-Lena Hultman (f 1949) har varit projektledare i Sveriges Släktforskarförbund med bland annat Namn åt de döda, Emibas, Anbytarforum och Gravstensinventeringen. Hon har genomfört ett 15-tal föreläsningsturnéer i USA:s svenskbygder och driver emigrantforskarverksamhet i Hössna, Västergötland, där hon bor.
Ted Rosvall (f 1952) är kyrkomusiker, släktforskare och bokförläggare. 2000-2008 var han ordförande i Sveriges Släktforskarförbund. Han har också medverkat som expert i TV-serien ”Vem tror du att du är?” och ger ut böcker och en tidskrift om Europas kungahus. Han har gjort 21 släkt- och forskningsresor till USA och Kanada.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
Gå till toppen