Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Begagnat är det nya nya när böcker byter ägare

När Dunkers för femte gången ordnar bokbytardag kommer många lässugna. Deckare och biografier är efterfrågade, men några går mer på känn.

På bokbytarbordet finns något för alla. Sjeherazades sagor om "Tusen och en Natt", barnböcker, deckare och kärleksromaner. Och så blir det förstås tillfälle att prata lite med andra och komma med tips.Bild: Jakob Thorell
Jan Guillou, Alfons Åberg, Henning Mankell och Sjeherazade. Alla trängs de på ett bord i Dunkers entréhall. I bokform ska kanske tilläggas för säkerhets skull.
Runt bordet trängs de andra. De som lockats hit av chansen att byta bort en gammal läsupplevelse mot en ny.
– Det är en så bra idé detta att kunna byta böcker med varandra. Återvinning, det är klimatsmart, säger Rose-Marie Billing som brukar besöka bokbytarträffar.
Idag har hon bytt till sig "Skuggor på vattnet - och elva andra berättelser" av Peter Robinson. Som byte lämnar hon James Bowens "Mitt liv med Bob", om en hemlös man i London vars liv förändras när han adopterar en katt.
– Den var otroligt bra, så den vill jag att andra också ska få chansen att läsa, säger hon.
Ta en bok för varje bok du lämnar är erbjudandet. Många har med sig fler än så.Bild: Jakob Thorell
Bara ett par minuter senare får boken om den hemlöse en ny ägare när Caroline Havsljung plockar upp den.
– Jag älskar att läsa, men det är faktiskt första gången jag är på en bokbytardag. Men jag tänkte det kunde vara en bra grej att göra nu när jag är mammaledig, säger hon och presenterar dottern Leonore.
Förutom boken om Bob har hon även plockat på sig kärleksromaner och lite äventyrsberättelser. Just nu står hon och bläddrar fundersamt i en pekbok.
– Kanske att den här vore bra för min dotter, men hon är nog lite liten ännu, hon är bara sex månader.
Ta en bok för varje bok du lämnar är idén. Margret Winck har tagit med sig fem stycken.
– Jag letar efter lättlästa saker. Spänningsromaner ska det vara, även om det inte alltid anses så fint säger hon.
Margret Winck letade mest efter deckare.Bild: Jakob Thorell
Folk kommer och går hela tiden, men nästan alla vi ser är kvinnor.
Läser inte män böcker?
– Jodå, här har varit män i blandade åldrar också. Och även om här varit många redan kommer säkert de flesta efter klockan fyra när folk slutar sina jobb, säger Ann-Carin Norén, som var med och arrangerade Dunkers första bokbytardag.
– Det är nog en fem-sex år som vi haft bokbytardag i olika former. Det är roligt nu när vi lever våra liv så mycket på nätet. Visst kan man läsa digitalt, men att hålla en riktig bok i handen ger en speciell känsla.
Vilken är din egen favoritbok?
– "De blåaste ögonen" av Toni Morrison. En fantastisk bok som trots att den kom redan 1970 fortfarande är aktuell.
Gå till toppen