Höganäs

Villainbrotten ökade i Skåne 2016 – så många drabbades i din kommun

Skåne är det andra mest inbrottsdrabbade länet i Sverige. De senaste tjugo åren har anmälningarna ökat med 74 procent, enligt en undersökning från Villaägarnas Riksförbund. Men under våren har villainbrotten i Höganäs minskat.

Förra året polisanmäldes 2 712 villainbrott i Skåne. Det innebär att 0,98 procent av alla småhus i Skåne drabbades av inbrott, enligt rapporten.
Motsvarande siffra för riket var 0,67 procent. Bara i Stockholms län var risken för inbrott större än i Skåne. Men även här var skillnaderna mellan kommunerna stora. Risken att drabbas var överlägset störst i Malmö (2,1 procent av småhusen drabbades), men därefter följer en rad mindre kommuner som Höganäs (1,5), Åstorp (1,5) och Burlöv (1,4).
– Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.
HD har rapporterat under våren 2017 att inbrotten är på väg ner i delar av NV-Skåne som Höganäs, men att de har ökat i Bjäre. Här är några av HD:s artiklar från i år:
Läs mer:Kraftig minskning av villainbrott i Kullabygden
Läs mer:Oron för inbrott störst i byarna
Läs mer:Polis och kommun kallar till möte om inbrottsvågen på Bjäre
Läs mer:Villainbrotten har tredubblats
Ystad, Bromölla och Simrishamn är de skånska kommuner där risken för inbrott är lägst, enligt rapporten.
Få villainbrott klaras upp. Förra året låg uppklarningsprocenten i riket på fyra procent. Nu kräver Lena Södersten på Villaägarnas Riksförbund att det brottsförebyggande arbetet prioriteras.
– Polisen och kommunerna behöver ta gemensamma krafttag och prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt.
Jämfört med förra året har antalet anmälda villainbrott minskat något. Men sett på tjugo års sikt har antalet anmälningar i Skåne ökat med 74 procent.
Läs hela Villaägarna rapport här.
Gå till toppen