Helsingborg

Tidningsgåtan knäcktes på HD-dagen

Trots att HD efterlyst information om den lilla miniatyrtidningen, både i tidningen och på sociala medier var det ingen som visste något om den. Inte förrän ägaren råkade stöta på en gammal tryckare på HD-dagen i söndags.

I åratal har Leif Lagergren funderat över den lilla tidningen från mars 1965 som han fann hemma hos sina farföräldrar när de gick bort. I april kontaktade han HD, som efterlyste information, men utan resultat. Inte heller personalen på Grafiska museet på Fredriksdal visste något om tidningen.
Läs mer:Liten HD med stora nyheter
Bara lite större än en handflata, men full av aktuella nyheter. Mini-tidningen var en gåva till besökare av HD:s nya tidningshus på Vasatorp, där HD flyttade in i november 1964.
– Jag och min fru var på HD-jubileet på Fredriksdal. När hon gick in i en butik ställde jag mig och tittade på gamla foton i ett stånd mitt emot. Jag visade tidningen för utställaren och frågade om han sett den förut, men det hade han inte, berättar Leif Lagergren.
Men det hade en annan besökare som råkade passera. Mannen hade jobbat på HD:s tryckeri 1965 och kunde berätta att den lilla tidningen trycktes som en ploj när HD flyttat in i det nya huset på Vasatorpsvägen. Tidningen distribuerades aldrig ut till läsarna utan var en present man delade ut till besökare av det nya tidningshuset, berättade mannen.
– Jag fick knäcka den här gåtan själv efter år av funderande och nu känner jag mig nöjd. Det var ju tur att min fru ville gå in i den där modebutiken. Nu ska jag köpa ett kuvert av syrafritt papper att förvara den i. Det sa de till mig på Grafiska museet. De var väldigt intresserade av tidningen och vill kanske fotografera av den. Jag är rädd om den. Man vet inte hur många exemplar som finns kvar, säger Leif Lagergren.
Läs mer:HD:s jubileum lockade till Fredriksdal
Först på sidan tre kommer nyheterna i denna lilla tidning, där ettan är täckt av annonser. I söndags fick ägaren svar på sin gåta.
”Helsingborg får om ett par månader en snabb båtförbindelse med Köpenhamn” fick man veta i mars 1965.
Gå till toppen