Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Flicka döms till fängelse för terrorbrott

En 17-årig flicka i Danmark som i tisdags befanns skyldig till terrorbrott döms till sex års fängelse. Åklagaren hade yrkat på ett hårdare straff, och flickan såg ut att vara tydligt lättad över domen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

En 17-årig flicka från Kundby i Danmark döms till sex års fängelse för terrorbrott. Arkivbild.Bild: Ulf Berglund/TT
Flickan planerade bombattentat mot två skolor på Själland för två år sedan, enligt domen i byretten – den danska motsvarigheten till tingsrätten. Det handlar om en skola på Västsjälland där hon själv varit elev och om en judisk skola i Köpenhamn.
Manualer för bombtillverkning och lappar med ord som "jihad" hittades när flickan greps i Kundby på Västsjälland i januari förra året. 17-åringen har enligt domen i Holbæk även skaffat kemikalier och försökt framställa sprängmedlet TATP, som är vanligt förekommande vid terrordåd.
Hon ska även ha haft kontakt med terrorrörelsen IS.
Åklagaren hade yrkat på att flickan skulle dömas till förvaring, ett icke tidsbestämt straff som utdöms vid särskilt allvarliga brott i Danmark. Men hennes försvarare Mette Grith Stage argumenterade för att det skulle innebära ett allt för hårt straff.
– Man sätter inte en tonåring i förvaring. Man sätter henne i fängelse, sade hon bland annat enligt Ritzau.
Flickan anhölls den 3 januari 2016 och har varit frihetsberövad sedan dess.
Domen kan överklagas till Østre Landsret, motsvarande den svenska hovrätten.
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

En i dag 17-årig flicka har dömts till sex års fängelse för förberedelse till terrorbrott i Danmark. Här följer en överblick:

2016

13 januari:

Den då 15-åriga flickan grips i Kundby på Själland i Danmark.

14 januari:

Häktningsförhandling hålls bakom stängda dörrar.

15 januari:

En 24-årig man häktas. Mannen har tidigare varit i Syrien där han ska ha lärt sig att hantera vapen. Han anmäler sig själv hos polisen.

8 mars:

Den numera 16-åriga flickan och den 24-årige mannen misstänks för att ha planerat attentat mot två skolor på Själland i Danmark.

2017

10 februari:

Den nu 25-årige mannen släpps efter att ha suttit häktad i knappt ett år. Han är inte längre misstänkt. Samtidigt väcks åtal mot flickan som fortsatt sitter i häkte. Åtalet rör förberedelse till terrorbrott.

23 mars:

Åklagarmyndigheten yrkar på att flickans döms till förvar på obestämd tid, efter ett beslut i det så kallade Retslægerådet.

19 april:

Rättegången i Retten i Holbæk, motsvarande tingsrätten i Sverige, startar.

5 maj:

Åklagaren vill lägga fram nya bevis i målet samma dag som domstolen egentligen skulle fatta beslut om skuldfrågan. Domstolen accepterar åklagarens krav.

16 maj:

17-åringen döms för terrorbrott.

Gå till toppen