Åstorp

Späckad evenemangshelg i Åstorp – och fler ska det bli

Det borde hända mer i Åstorp, tyckte ett gäng företagare och gjorde en plan. På lördag kickar de igång med en vårfest. Det innebär att det plötsligt blir massor att göra – samma helg arrangeras nämligen även hantverksdagarna.

En närapå inställd julskyltning blev startskottet för Åstorps eventgrupp. Målet: se till att det blir fler arrangemang i byn.
Roland Svensson, som bland annat håller i Torparedagarna, är en av tre medlemmar. De andra är Annica Vink, som driver en blomsterhandel, och Anette Johansson, som har en klädbutik i centrum.
– Det måste finnas lite arrangemang i byn. Ett levande centrum och samarbete, det är vad som krävs för att byarna ska överleva, säger Anette Johansson.
Eventgruppen bildades i januari i år och efter att ha bollat idéer med andra och pratat med kommunen kom gruppen överens om en plan: att tillsammans arrangera fyra större evenemang i Åstorp varje år – en vårfest, Torparedagarna, en höstfest och julskyltning.
– Vi försöker aktivera folk att komma ut, säger Roland Svensson.
Först på listan är en ny vårfest på lördag den 20 maj. På programmet står bland annat bakluckeloppis, matförsäljning och frågesport. Dessutom blir det flera musikuppträdanden. Bland andra ska åttaåriga Albin Fredriksson, som gjorde ett omtalat dragspelsframträdande på Allsång på Skansen, spela och sjunga tillsammans med sin familj.
Vårfesten visade sig hamna på samma helg som ett annat arrangemang: hantverksdagarna. De två försöker nu dra nytta av varandra. Bland annat kommer pyttetåget, som anlitats till vårfesten, att gå via Åstorps centrum till Perslund där hantverksdagarna håller till. Detsamma gäller Lions tipsrunda – med Åstorpsfrågor – som börjar i centrum och slutar i Perslund.
På hantverksdagarnas program står bland annat närvaro av ett trettiotal hantverkare, ett mobilt sågverk och ett tivoli med chokladhjul. Helgen invigs med en konsert med Åstorps musikkår. Liksom tidigare kommer man att kunna ta en rundtur till Makadamens stenbrott.
– Det brukar vara väldigt populärt. Vi tar en liten slant för det men allt går till barncancerfonden. Jag tror vi hade sex traktorer med vagnar igång förra året. Det var mycket uppskattat, säger Sune Rosenkvis från Åstorps Hembygdsförening.
Fakta

Evenemangen 20–21 maj

Vårfesten håller till i Åstorps centrum och pågår under lördagen mellan 10–15.

Hantverksdagarna i Perslund håller öppet mellan 13–17 på lördagen och mellan 12–17 på söndagen.

Gå till toppen