Sport

Aho vill vinna kompisduellen

Under större delen av NHL-säsongen spelade han i samma kedja som Elias Lindholm. Nu ställs de mot varandra i VM-semifinalen. – Just nu spelar det ingen roll vilka vi möter, säger Sebastian Aho med siktet inställt på finalen.

I Carolina är Elias Lindholm, till vänster, och Sebastian Aho kompisar. På lördagen möts de i VM-semifinalen mellan Sverige och Finland. Arkivbild.Bild: Karl B DeBlaker/AP/TT
Efter fjolårets säsong valde Sebastian Aho att lämna Kärpät för spel i NHL. Flyttlasset gick till Raleigh, North Carolina, och där i Carolina Hurricanes blev han lagkamrat med flera svenskar.
Fyra av dem finns i Tre Kronors VM-lag. Av Eddie Läck, Victor Rask, Joakim Nordström och Elias Lindholm är det den senare som Aho är mest bekant med.
– Jag spelade med Lindholm nästan hela året, så jag vet hur han spelar och att han är en bra spelare, säger han och berättar att den blågula kvartetten hjälpte honom under debutåret i NHL.
– Alla är bra killar och de är mina vänner. De hjälpte mig bara genom att vara mina kompisar och vara snälla mot mig. Det är rätt viktigt för en ung kille.
På lördagskvällen ställs Carolinas svenska och ende finländske VM-spelare mot varandra i semifinalen i Köln.
– Vi gjorde vår bästa match senast men vi måste fortfarande bli bättre för varje dag som går, säger Aho.
– Nu är det grannlandet vi möter. Det är semifinal i ett VM, så det spelar ingen roll vilka vi möter.
Vad har du för bild av Tre Kronor?
– De har bra forwards, bra backar och en väldigt bra målvakt. Vi vet att de har ett bra lag, så vi måste spela vår bästa hockey. Men det tror vi att vi kan göra, säger han.
Finland inledde VM dåligt, kritiserades och säkrade kvartsfinalen först i slutet av turneringens långa gruppspel. Sedan tog de sig till semifinal via 2–0 mot USA.
– Matcherna har varit tuffa för oss men vi har ändå hittat sätt att vinna, och vi har vunnit rätt matcher, säger Julius Honka, som tillbringade majoriteten av säsongen i Texas Stars, farmarlag till NHL-klubben Dallas.
– Det är alltid kul att spela mot Sverige, speciellt i en sådan här stor match. Men vi försöker inte tänka på det så mycket. Vi ska bara se till att njuta av det, spela för laget och spela för varandra.
Fakta

Några av semifinalens kompisdueller

Carolina: Eddie Läck, Victor Rask, Elias Lindholm och Joakim Nordström mot Sebastian Aho.

Columbus: William Karlsson mot Joonas Korpisalo och Markus Hannikainen.

Colorado: Gabriel Landeskog och Carl Söderberg mot Mikko Rantanen.

Stjärnduellen: Victor Hedman och Anton Strålman mot Valtteri Filppula, tidigare lagkamrater i Tampa Bay.

Gå till toppen