Region Skåne

Stopp för subventionering av omskärelse i Skåne

Föräldrar som vill att deras pojkar ska omskäras inom den offentliga vården ska betala hela kostnaden. Region Skåne ska inte subventionera ingreppet alls.

Det blev beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden på fredagen. Allianspartiernas förslag fick stöd av SD och vann därmed politisk majoritet. Det rödgröna styrets förslag om att bara sänka subventionsgraden förlorade.
Det innebär att Region Skåne fortsätter upphandla omskärelse på icke-medicinska grunder i minst fem år till, när privata Capios kontrakt går ut i november. Kostnaden har hittills legat på cirka tre miljoner per år.
Framöver ska omskärelse utföras till självkostnadspris.
– De tre miljonerna kan vi nu använda till annat inom vården. Samtidigt kommer vi att tillhandahålla tjänsten till en rimligt kostnad, så att risken minskar för det dyker upp ”köksbordskirurger”, säger Ulrika Heindorff (M).
Två varianter av omskärelse ska erbjudas från 2018. En billigare operation under lokalbedövning för bebisar upp till tre månader, och operation i narkos för pojkar från cirka två år. Operation i narkos kan kosta upp till cirka 6 000 kronor.
– Det vi är lite oroliga för med den uppdelningen är att fler ska välja att ingreppet inte görs under narkos, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Idag är patientavgiften 1 800 kronor, vilket innebär att varje ingrepp subventioneras med 5 100 kronor.
Sverigedemokraterna tycker inte att omskärelse alls ska erbjudas av Region Skåne. Men valde ändå att rösta på den borgerliga oppositionens förslag om borttagna subventioner.
Det rödgröna regionstyret hade lagt ett förslag som innebar att Region Skåne från och med 2018 fortsatt skulle subventionera omskärelsen med cirka 3 300 kronor per ingrepp, vilket ändå var en minskning av subventionsgraden jämfört med nu. Men det röstades alltså ner.
Region Skåne har erbjudit omskärelse på icke-medicinska grunder sedan 2009. Argumentet är att man vill erbjuda ett säkert alternativ till outbildade "köksbordskirurger", som riskerar att skada barnen. Men Skåne har varit ett av mycket få landsting som subventionerat omskärelse av religiösa och kulturella skäl.
Uppsala, Göteborg och minst nio andra landsting utför inte ingreppet inom den offentliga vården.
Gå till toppen