Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fortsatt längtan till spanska solkusten

Playan och solen. Men också storstadspulsen. Spaniens bostadsmarknad fortsätter att locka utlandssugna svenskar. – Det är stora siffror nu, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån Utland.

Turister på en badstrand i Malaga. Arkivbild.Bild: Tina Remius Strömberg/TT
Det är inte bara röda torp med vita knutar som lockar de semestersugna svenskarna.
I fjol ökade de svenska bostadsköpen i Spanien med drygt 30 procent jämfört med året innan. Och köpfesten tycks fortsätta. Det första kvartalet i år ökade köpen med 15,9 procent jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten.
I antalet köp räknat innebär det att svenskar köpte 940 bostäder i Spanien under tremånadersperioden.
– Det är Costa Blanca och Costa del Sol som suger upp det mesta av den svenska efterfrågan, berättar Daniel Nilsson, som är chef för Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal.
– Men vi har märkt av ett ökat sug efter storstäderna också.
De svenska bostadsköpen i Spanien har hittills till största delen handlat om lite äldre personer som är ute efter värme och lugn och ro. Men de senaste åren har kundkretsen både föryngrats och breddats, vilket gjort att även städerna blivit ett alternativ.
Det handlar om städer som exempelvis Malaga och Alicante, som ändå ligger i de båda populära kustområdena, men också om Barcelona.
– Det är en spännande trend. En del av våra kunder söker efter mer än sol och bad, de vill ha kultur och ett större restaurangutbud också.
– Det intresset fanns inte alls för ett par år sedan.
Enligt Daniel Nilsson finns en rad förklaringar till den svenska köpfesten utomlands, som ränteläget i Sverige, de täta och billiga flygförbindelserna och relativt låga bostadspriser i de aktuella länderna.
Utöver solen och värmen förstås.
Fakta

Sug efter egen plats vid playan

De svenska bostadsköpen i Spanien ökade med 15,9 procent under första kvartalet i år, enligt siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.

Antalet bostäder som fick svenska ägare under perioden var 940. Samtidigt rasade de brittiska köpen med 23,5 procent under första kvartalet.

Under 2016 ökade de svenska köpen i Spanien med 30,9 procent jämfört med året innan. Totalt köptes då 3607 spanska bostäder av svenskar.

Källa: Fastighetsbyrån Utland.

Gå till toppen