Klippan

TV: Skogsbrand i Söderåsens nationalpark

Som mest stod nära 200 kvadratmeter i brand under söndagseftermiddagen.

Branden bröt ut på södra sluttningen i höjd med Kopparhatten i Söderåsens nationalpark strax innan tre. Orsaken är fortsatt oklar.
Film: Jonas Kanje, Helsingborgs Dagblad.
Vid 16:06 rapporterades det att nära 200 kvadratmeter stått i brand men strax innan femtiden var branden under kontroll. Vid sextiden ska det mesta av släckningsarbetet ha varit avklarat.
När eftersläckningsarbetet avslutats fortsätter vattning av marken för att begränsa risken för att branden tar vid igen. Under kvällen och natten stannar personal vid parkförvaltningen kvar i området för att kontrollera brandplatsen.
– Jag är på väg dit nu för att också kunna avlösa personal i kväll så att vi kontinuerligt kan följa utvecklingen på plats. Brandfältet kallnar ju under kvällen men det är fortsatt risk för att den kan komma igång igen, säger Jesper Witzell vid halv sjutiden.
Nu väntar även en utredning av vilka biologiska konsekvenser som branden har orsakat.
– De är ju nästa stora risk. Vi vet ju inte vilken extra skyddsvärd natur som kan ha drabbats, fortsätter Jesper Witzell.
Just vid den här tiden av året är det extra torrt i marken i parken. Räddningstjänsten och parkförvaltningen tränade senast under lördagen för en situation som denna.
– Vi är igång med flera räddningstjänster i området och samordnar kring bland annat vilken utrustning de har tillgång till och vilka olika insatser som vi kan utföra i området, säger Jesper Witzell.
Emilia Broberg är en av personalen vid Naturum som följde utvecklingen under eftermiddagen.
– Det råder brandförbud i hela parken förutom vid specifikt anvisade platser, men vissa av våra besökare verkar ha svårt att läsa anvisningarna och vi har tidigare haft problem med bland annat engångsgrillar, säger Emilia Broberg.
Det är inte ovanligt med bränder i parken vid den här tiden av året. Och även efter att branden släckts är det också stor risk för spridning senare, fortsätter Emilia Broberg.
– Glöden kan ligga kvar i marken länge och bland annat spridas inuti träden och bryta ut långt senare. Vi går därför ut från parkförvaltningen och kontrollerar marken flera dagar efteråt.
Bild: Läsarbild: Mindaugas Butkys
Bild: Jonas Kanje
Bild: Läsarbild: Linda Bågenheim Andersson
Gå till toppen