Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagaren förklarar varför misstänkt mördare släpps fri

Den 44-årige mannen misstänks fortfarande för mordet och för att ha satt eld på på sin exfru, men släpps ändå fri.

Den mördade kvinnan bärs bort från diket utanför Bårslöv.Bild: Patrick Persson
Utredningen av mordet är i det närmaste klar, det enda som återstår är några mindre delar som inte kommer att påverka bedömningen av ärendet. När kammaråklagare Cathrine Bengtsson satt med det facit tog hon beslutet att släppa den mordmisstänkte.
Läs också Man som misstänks ha satt eld på sin exfru släppt ur häkte
– Jag förstår att det kan verka konstigt, säger hon.
44-åringen greps i princip omedelbart efter att den brinnande kroppen hittats i ett dike utanför Bårslöv. Och han har suttit inlåst i häkte i åtta månader. Dessutom har han blivit omhäktad varannan vecka och varje gång har tingsrätten kommit fram till att han på sannolika skäl är misstänkt för mord. Och så sent som för ett par veckor sedan var alla inställda på att mannen skulle åtalas för mordet på sin exfru.
Men så blir det alltså inte.
– När jag vägde samman allt material i utredningen så kom jag till slutsatsen att han inte kommer att bli fälld och i det läget får jag inte åtala honom, förklarar Cathrine Bengtsson.
44-åringen är inte friad. Han är fortfarande misstänkt. Men utredningen kommer med allra största sannolikhet att läggas ner när de sista uppgifterna kommit in.
– Det känns givetvis inte bra att ett mord inte leder till åtal och fällande dom. Jag har gått igenom en stor mängd svenska rättsfall för att få vägledning, för att se vad de hade som inte vi har och så vidare, säger Cathrine Bengtsson.
Slutsatsen blev att det som fanns i utredningen av mordet på kvinnan inte räckt för en fällande dom.
– Det här är ett indiciemål och de är svåra. Men jag tycker att vi gjort allt vi kan i den här utredningen, säger Cathrine Bengtsson.
Gå till toppen