Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

BT Kemi-skandalen presenteras på nytt sätt

En ny utställning hjälper även barn att förstå vad som hände på giftföretaget BT Kemi – och lära av historien.

Helena Svensson har skapat den nya utställningen om BT Kemi. Hon är särskilt glad för den interaktiva kartan.Bild: Sven-Erik Svensson
I den gamla skolan vid torget i Teckomatorp finns en textvägg för att besökare ska kunna följa från giftföretaget BT Kemis etablering i kommunen 1965 fram till 2016. Resten av utställningen är lättare att ta till sig: tredimensionella miljöer visar hur personer agerade och grupper påverkades under miljöskandalen.
En sektion visar hur växter skadades av giftutsläpp. Den som är djärv kan öppna en lucka och lukta på lite äkta giftjord från det område som saneras. Det sticker i näsan.
– Den togs upp i höstas. Jag tror inte den är farlig att lukta på, men att bo i lukten under tio år är kanske en annan sak, säger Helena Svensson, som skapat utställningen åt projektet BT kemi Efterbehandling.
Efter en textstart på utställningen går den snart över till att visa i stället för att berätta.Bild: Sven-Erik Svensson
Andra miljöer är doktorshörnan med den enkät som användes för att reda ut hur fabriken påverkade människors hälsa. Intill finns ett arbetsbord för jurister, en viktig kår när ansvaret för giftproblemen skulle redas ut. I närheten kan man se en rätt trovärdig arbetsplats för 1970-talets tidningsjournalist – bara askfat och kaffefläckar på bordet saknas.
Läs också Nu är det bestämt – sista BT Kemi-området ska saneras
Det går också att sitta ned vid en återskapad köksbordsmiljö från samma tid. Där finns autentiska budskap till byinvånaren och föräldern Monica Nilsson, som blev den tydligaste lokala kritikern mot företagets utsläpp.
Monica Nilsson, stridbar förälder och byinvånare på 1970-talet, var en av dem som drev fram avslöjandet av giftskandalen i Teckomatorp.Bild: Sven-Erik Svensson
En stor flygbild ger besökaren möjlighet att komplettera med var byggnader stod, giftdammar låg och nedgrävda gifttunnor grävdes upp. Kanske är ändå ett litet grönt häfte den riktiga höjdpunkten: där har Helena Svensson skrivit en rimmad och illustrerad barnsaga, "Saftfabrikens hemlighet". Det är en utmärkt sammanfattning av vad som skedde, avslöjandet och följder, som fler åldrar kan ha glädje av.
Men boken och utställningen pekar också framåt.
David Bohgard leder saneringen av det giftiga fabriksområdet och tycker att den nya utställningen är lätt att ta till sig.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det finns saker att lära av utställningen: Ta hand om miljön, för inget försvinner – allt finns kvar, säger David Bohgard, som leder projektet BT Kemi Efterbehandling.
Där är hans mål att avskaffa sig själv till år 2022, när saneringen av det giftiga området ska vara klar.
Men utställningen visar också att det går att göra något åt problemen: det tidigare mycket förorenade norra området är nu sanerat och öppet för friluftsaktiviteter.
Den nya utställningen invigs på torsdag 1 juni klockan 16 och har öppet 3 och 6 juni mellan klockan 12 och 16. Annars bör besökare boka tid. Kontaktuppgifter finns på Svalövs kommuns sajt – sök på BT Kemi Efterbehandling.
Gå till toppen