Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Treklövern vill plastsanera Landskrona

Landskronas politiska ledning vill få bort plastkassar från handeln i Landskrona. Syftet är att minska plastproblem till lands och till havs.

Det finns för mycket plast på fel plats i Landskrona, anser tre styrande kommunalråd. (Arkivbild)Bild: Håkan Röjder
Mängden plastskräp ökar, anser de tre styrande partierna L, M och Mp i Landskrona, som därför vill agera mot plast på fel plats. Ambitionen kallas plastinitiativet och innehåller flera vägar att komma åt problemet.
– Vi har gett uppdraget åt stadsdirektören och det ska genomföras omedelbart, säger Torkild Strandberg, kommunalråd (L) och kommunstyrelsens ordförande.
Gammal, farlig plast ska fasas ut från kommunens förvaltningar och verksamheter. Speciellt viktigt är att få bort plast som innehåller mjukgörare av typen ftalater och pvc-plast.
Dessutom ska återvinningen av plast undersökas och förbättras i staden.
Mängden mikroplast, väldigt små plastpartiklar, ska bort ur avloppsvattnet och minska i det vatten som släpps ut i havet.
Ett annat sätt att nå målet är stoppa tillförseln av mer plast. De tre politikerna hoppas komma överens med handeln i Landskrona om att slopa plastkassar.
”Vi vill bidra till att användningen av plastpåsar minskar, och helst upphör, i Landskrona” skriver tre kommunalråd i ett pressmeddelande.
Traditionell skräpplockning ska minska mängden plast i stadsmiljön och på stränderna, anger plastinitiativet.
Betyder det fler enkla jobb?
– Det kan vi överväga om det inte tränger undan vanliga jobb. Men det viktiga är att jobbet blir gjort och inte dras i långbänk, säger Torkild Strandberg.
De övriga undertecknarna är Birgitta Persson, (M) och Mikael Fahlcrantz, Mp).
Gå till toppen