Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tyst demonstration vid förvaret i Åstorp

I kväll vakar en grupp från hela Sverige utanför förvaret i Åstorp i protest mot utvisningar av afghanska ensamkommande ungdomar.

EvaMärta Granqvist och Amhad Rahini.Bild: Niklas Gustavsson
Till Migrationsverkets förvar hade vid 13-tiden på måndagseftermiddagen en handfull personer kommit för att inleda en tyst demonstration som ska pågå hela natten. Det är en protest mot utvisningen av ensamkommande som har afghansk nationalitet, men i många fall har vuxit upp i Iran.
Fler privatpersoner, många från nätverket Vi står inte ut, och Ensamkommandes förbund, väntas ansluta senare.
– Vi vill helt enkelt närvara för att visa vårt stöd för de som är förvarstagna. De är i ett väldigt dåligt skick, många av dem, och det pågår insatser in i det sista, säger EvaMärta Granqvist.
Jamshid Ahmadi, Sanna Sydoff, Jennie Lenander, Tommy Gustavsson, Ahmad Rahini och EvaMärta Granqvist mötte upp utanför förvaret på måndagseftermiddagen.Bild: Niklas Gustavsson
Hon och många här tror att det kommer att ske en utvisning av en större grupp till Afghanistan under tisdagen.
Ahmad Rahini och Jamshid Ahmadi bor i Växjö, men kom direkt till Åstorp från Miljöpartiets kongress i Linköping, där de försökt påverka partiets företrädare att ställa sig bakom en allmän amnesti för ensamkommande barn och ungdomar.
– Det är inte rättvist. De sålde alla sina saker och kom till Europa med mycket hopp, säger Jamshid Ahmadi.
Manifestation utanför flyktingförvaret i Åstorp.Bild: Niklas Gustavsson
Jennie Lenander och Tommy Gustavsson från Hyllinge kommer att åka lite fram och tillbaka under kvällen. De känner sig personligt berörda av de ensamkommandes öden.
– Sonen drog igång ett fotbollslag och bjöd in killarna och de kom, hur många som helst. Nu känner vi många av dem, säger Jennie Lenander.
Migrationsverkets förvar har funnits i Åstorp sedan 2008 och har ett 50-tal platser.
Gå till toppen