Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökända tvingas flytta festivalen på Ven

Festivalen Ökända på Ven växer för vart år. I år tvingas arrangemanget flytta från fotbollsplanen till ett område närmare Bäckviken och fortsätter att fokusera på jämställdhet.

Senor Marküsen gör sin Sverigepremiär under Ökända 7-8 juli
Sedan tidigare är det klart att General Knas är en av festivalens huvudakter. Under tisdagen presenterades två till – Senor Marküsen från Barcelona och Anders Hellberg, Berlinbaserad gitarrist och producent.
– Det blir Sverigepremiär för Senor Marküsen. Han är en fantastiskt multi-instrumentalartist som kanske inte så många i Sverige känner till, berättar Alexander Redrin, ordförande i föreningen Ökända.
– Det blir en färgsprakande avslutning när Senor Marküsen och Anders Hellberg uppträder tillsammans under 1,5 timme.
Årets festival är den sjunde. Den har i år fått söka sig till en ny plats i och med att senaste årens festivalområde, fotbollsplanen i Sankt Ibb, inte längre finns tillgängligt.
"En tvist mellan markägare och arrendator" säger Alexander Redrin, ordförande i föreningen Ökända, som förklaring till att årets festival tvingas flytta till ett grönområde närmare Bäckviken.
– Kommunen arrenderar inte längre marken och kan inte skriva ut tillstånd för att vara där, förklarar Alexander Redrin och hänvisar till en tvist mellan markägare, arrendator och kommunen som är andrahandsarrendator.
Han säger att de inte hade haft något emot att vara kvar men att de har ett fullgott alternativ för årets festival som arrangeras 7-8 juli.
– Vi ska hålla till på ett grönområde längs med Jöns Möllares väg. Det är ett fint och vackert område. En bra yta för våra cirkustält och gångavstånd till båten, berättar Alexander Redrin.
Finns det någon nackdel med det nya området?
– Det ska vara att vi inte har närheten till spoltoaletter, nu måste vi lösa det med septitankar.
Liksom tidigare år är det möjligt att campa i anslutning till festivalen. Men det blir ingen familjecamping.
–Förra året hyrde vi på oss mark en bit från fotbollsplanen för att skapa en familjecamping för barnfamiljer. Den möjligheten finns inte i år. Vi rekommenderar barnfamiljer att campa på Vens camping i stället, ljudnivån blir för hög för barnen om man ska campa vid festivalen.
Förutom en rad olika artister under dagarna två blir det även en föreläsning med Ida Östensson.
– Hon håller en interaktiv föreläsning om jämställdhet. Det sker i samarbete med rikstäckande organisationen Män för jämställdhet. Det är ett nytt samarbete för i år som vi är jättestolta över, säger Alexander Redrin.
– Vi fortsätter utveckla festivalkonceptet med stark ståndpunkt för jämställdhet.
Aurelia Day kommer till Ökända.
Förutom nämnda artister blir det framträdanden med namn som Aurelia Day & The Vibe, Stina Velocette, Slag från hjärtat, Kvinnliga situationen, Loulou Lamotte och Saga Isebring.
Hela festivalprogrammet hittar du på Ökändas hemsida, www.okanda.nu.
Stina Velocette.
Gå till toppen