Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Räddningsnämnd vill ansluta till större räddningsförbund

När Klippans och Åstorps gemensamma räddningsnämnd hade sammanträde i förra veckan fattade man beslutet att Söderåsens räddningstjänst ska gå med i Räddningstjänsten Skåne Nordväst. Men än är det inte helt klart.

Stora utmaningar, liten organisation. Så framställs huvudproblematiken som Söderåsens räddningstjänst står inför. Det går att lösa, enligt politikerna i räddningsnämnden, genom att ansluta sig till Räddningstjänsten Skåne Nordväst, där kommungrannarna Örkelljunga, Ängelholm och Helsingborg redan är med.
– Kraven blir knappast mindre på räddningstjänsten. Det är inte bara bränder som ska släckas utan man hjälper till vid trafikolyckor också, till exempel. Det är svårt att knyta vissa kompetenser till mindre organisationer, säger Kerstin Persson (S) ordförande i räddningsnämnden.
Ärendet togs upp vid nämndens sammanträde i förra veckan och det var inte helt okontroversiellt.
– Än så länge har det bara varit en diskussion där majoriteten i nämnden tycker att det vore en god idé men långt ifrån alla. Dessutom ska ärendet upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige i respektive kommun, säger Kerstin Persson.
Trots att beslutet om förslaget fattades reserverade sig både Sverigedemokraternas Conny Prisell och Centerpartiets John Fredriksson mot det.
– Tryggheten för invånarna blir inte bättre av centralisering. Vi blir inte själva om det och vi får färre politiska representanter i nämnden, säger Conny Prisell.
Räddningschefen på Söderåsens räddningstjänst Staffan Winstedt ser ett beslut som nödvändigt, oavsett resultat.
– Vi har sedan 2015 fört en framtidsstudie tillsammans med facket, politiker och personal och nu är vi vid en punkt där vi måste bestämma om vi ska ta hjälp av samverkan eller göra något själva. Ur ett långsiktigt perspektiv kan det vara ett vettigt beslut att gå med i förbundet, vi har redan en ganska långtgående samverkan, säger han.
Även om en del brandmän har uttryckt en oro över en potentiell förändring poängterar Kerstin Persson att om förslaget blir av så innebär det inte några jättestora praktiska förändringar direkt.
– Jag vågar inte svara på när det här skulle ske i så fall, det här är inget vi stressar fram. Inledningsvis ser jag inte att det blir några större förändringar men kanske på lång sikt. Men hur det skulle se ut framöver om vi inte går med i förbundet vet vi ju inte heller, säger hon.
Genom att gå med i Räddningstjänsten Skåne Nordväst skulle man få lättare att rekrytera personal och organisationen skulle bli mindre sårbar, tror Kerstin Persson.
– Vi får inte lika många politiker i nämnden men vi kommer fortfarande kunna påverka, säger hon.
Bakgrunden till förslaget är att Räddningstjänsten Skåne Nordväst hört efter bland kringliggande kommuner ifall fler vore intresserade av att gå med. I Klippan kommer förslaget att nå kommunfullmäktige först efter sommaren.
Gå till toppen