Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Helsingborgs Dagblad byter vd

Anders Eriksson tar över som ny vd för HD-Sydsvenskan. Nuvarande vd Pontus Bodelsson lämnar. Anledningen – att knyta tidningarna närmare resten av Bonnier-sfären.

Anders Eriksson, ny vd för HD-Sydsvenskan.Bild: Lars Brundin
– Det här är ingen kris- eller panikåtgärd. Tvärtom. Verksamheten går bättre än plan och målen och strategin som sattes upp förra året har infriats. Pontus Bodelsson har gjort ett väldigt gott jobb. Men det här känns som ett naturligt steg att integrera HD-Sydsvenskan i Bonnier News på samma sätt som övriga tidningar i affärsområdet, säger Anders Eriksson.
Han är i dag chef för Bonnier News och vd även i de övriga tidningsbolagen inom affärsområdet där HD-Sydsvenskan ingår. Där räknas tidningarna Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri in.
Hur blir det att leda arbetet på HD-Sydsvenskan när du har basen i Stockholm och ansvar för en rad andra tunga publikationer?
– Jag har tidigare erfarenhet av att leda verksamheter över hela världen och fått det att fungera, så ur det perspektivet är jag inte orolig. Däremot är det så klart viktigt med lokal närvaro och en lokal ledning. HD-Sydsvenskan är en stor organisation med många ledare som jag kommer att vara helt beroende av.
Detta underströk han också för personalen på ett möte på HD-Sydsvenskan under torsdagen. Där betonades dessutom vikten av den lokala journalistiken och att få den nya organisationen på plats så snabbt som möjligt.
– Vi vill bygga en långsiktigt stark affär kring HD-Sydsvenskan. Fokus är och kommer att vara på det lokala innehållet men med denna förändring kan vi mobilisera större resurser inom exempelvis digital produktutveckling.
Bytet av vd väntas ske i slutet av sommaren. Och när Anders Eriksson tar över lämnar Pontus Bodelsson HD-Sydsvenskan.
– Att vara vd för HD-Sydsvenskan är ett fantastiskt arbete. Samtidigt är detta utmärkt för företaget. Det går väldigt bra just nu och att ta det här steget är en mycket klok lösning. Lönsamheten är bättre än plan, antalet prenumeranter ökar, vår affärsutveckling ger resultat och vi har mycket engagerade medarbetare. Den digitala transformationen har varit ett inspirerande förändringsarbete, säger Pontus Bodelsson
Pontus Bodelsson.Bild: Lars Brundin
Vad han ska göra när han lämnar är ännu inte bestämt.
– Bonnier har uttryckt att de vill att jag ska fortsätta vara en del av koncernen. Vi för samtal men jag tänker brett och kommer även att utvärdera andra alternativ.
Hedvig Juhasz Toth är ordförande i journalistklubben på Helsingborgs Dagblad. Hon beklagar att Pontus Bodelsson lämnar som vd men menar samtidigt att det är betryggande att Bonnier med detta byte markerar att företaget inte är till salu.
– Pontus har den lokala förankringen och kan Skåne och våra produkter, men samtidigt har Anders Eriksson också betonat vikten av det lokala vilket är det vi är bäst på, säger hon.
Exakt hur bytet av vd kommer att påverka de olika delarna i organisationen är inte klart, men enligt HD:s chefredaktör Jonas Kanje kommer inte läsarna att märka någon skillnad.
– Jag tror inte detta kommer att påverka innehållet i Helsingborgs Dagblad. Bonniers har varit en tydlig och seriös ägare som har visat att man förstår att den lokala journalistiken är det överlägset viktigaste för HD.
Fakta

Anders Eriksson

Chef för för Bonnier News och vd för Expressen, Dagens Industri och Dagens Nyheter.

Bakgrund inom it-sektorn och med en ekonomiexamen från Handelshögskolan

Ålder: 46

Familj: Fru och fyra barn

Bor i Bromma i Stockholm

Skånsk koppling: Sommarhus utanför Båstad

Beskriver sig som en idrottsnörd med särskild vurm för fotboll. Favoritlag Brommapojkarna och AIK

Fakta

Bonnier News

Bonnier News är ett av sex affärsområden inom Bonniers och omfattar HD-Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen samt tryckeriverksamheten Bold Printing Group.

Bonnier News omsatte 4 468 miljoner kronor under 2016 och gjorde en vinst på 291 miljoner.

Källa: Bonniers årsberättelse för 2016.

Gå till toppen